Naslovnica POLITIKA Oružane snage BiH: Ovo su imena novih generala

Oružane snage BiH: Ovo su imena novih generala

Podijeli objavu
Foto: Bljesak.info

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, uz suglasnost dva zamjenika, dostavio je Predsjedništvu BiH prijedlog odluka za imenovanje generala i časnika za generalske pozicije u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, kao i druge akte koji se odnose na unapređenja i umirovljenje dijela sadašnjih generala.

Koja su imena dostavljena Predsjedništvu, i zašto se na njih čekalo od ožujka prošle godine?

General Gojko Knežević predložen je za načelnika Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH i na toj dužnosti trebao bi zamijeniti Senada Mašovića. Kneževićevi zamjenici za operacije, odnosno resurse, trebali bi biti Marko Stojčić i Mirsad Ahmić. Mirzet Lubenović predložen je za zapovjednika Operativnog zapovjedništva. Odluke su donesene na osnovu ostvarenih rezultata u radu, uvažavajući i mnoštvo obavljenih razgovora, priopćeno je iz resornog ministarstva.

“Očekujemo da Predsjedništvo BiH sukladno nadležnostima, a uvažavajući poseban značaj predmetne odluke i važnost vojnog vodstva u svakim Oružanim snagama, pa tako i OSBiH, na prvoj narednoj sjednici razmotri prijedloge i donese odgovarajuće odluke”, navodi se u priopćenju Ministarstva odbrane BiH.

Iz Predsjedništva BiH o ovoj temi nije bilo izjava, a potvrđeno je kako je termin sljedeće sjednice još na usuglašavanju. Član zajedničkog povjerenstva za odranu i sigurnost BiH Kemal Ademović smatra kako nema realnog objašnjenja ni od članova Predsjedništva ni ministra odrane za odlaganje imenovanja.

“Zašto se čekalo, zašto nisu ranije pokrenuli proceduru to se već duži niz godina čeka, mislim da ni oni nemaju neko realno objašnjenje – sada je po pravilu rotacija i na čelo dolazi general iz reda srpskog naroda i tu nema nikakve dvojbe, to se mora ispoštovati”, navodi predsjedatelj Doma naroda PSBiH Kemal Ademović.

Zamjenik ministra odrane BiH Aleksandar Goganović tvrdi da je upravo zbog sustav rotacije proces bio obavijen opstrukcijama.

“Zato što nakon dugo vremena na mjesto načelnika Zajedničkog stožera treba doći general iz reda srpskog naroda i zbog toga se koči taj proces, međutim evo, ministar Helez i zamjenik ministra gospodin Galić i ja uspjeli smo usuglasiti generalsku strukturu unutar ministarstva odrane”, navodi zamjenik ministra odrane BiH Aleksandar Goganović.

Početkom ožujka prošle godine istekao je mandat načelniku Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH general-pukovniku Senadu Mašoviću te dvojici njegovih zamjenika. Nakon što Predsjedništvo BiH postavi osobe na generalske pozicije, slijedi njihovo potvrđivanje u oba doma Parlamentarne skupštine BiH, što je definirano člankom 10. Zakona o odrani BiH.

BHRT.ba

Podijeli objavu