Naslovnica HRVATSKA U svega 5 dana Hrvati kupili više od 800 milijuna eura trezorskih...

U svega 5 dana Hrvati kupili više od 800 milijuna eura trezorskih zapisa

Podijeli objavu

Rok za upis trezorskih zapisa ističe u ponedjeljak 20. studenog u 11 sati. Za sve one koji čekaju zadnji trenutak, odnosno zadnji dan za upis i uplatu, donosimo neke savjete na što pripaziti kako bi plaćanje bilo valjano.

Naime, zbog pravila platnog prometa, sve uplate koje se obave kasnije popodne ili navečer, provode se tek dan kasnije, i Ministarstvo financija neće ih priznati kao valjane. Znači, sve mora biti provedeno s datumom zadnjeg dana ponude, 20. studenog.

– Građeni se moraju jako dobro informirati o terminskim planovima svojih banaka, ako plaćaju preko banaka. U Fini – na šalteru Fine do 14 sati 20. studenog, kaže savjetnica Uprave Fine Gordana Soldo.

Rokovi za uplate razlikuju se od banke do banke, i najčešće istječu između 15 i 16.30. Ponegdje se rokovi razlikuju i ovisno o tome plaća li se u poslovnici ili putem interneta.

– Ako ulagatelj obavlja plaćanje posljednjeg dana roka za uplatu, odnosno 20. studenog 2023., kod pružatelja platnih usluga treba se informirati do koliko sati treba obaviti uplatu da bi ista bila provedena s datumom 20. studenog 2023., jer se od određenog vremena, poslije podne, uplate provode s datumom izvršenja sljedećeg radnog dana, upozorili su i iz Ministarstva financija.

Za one koji će plaćati u Fini, putem POS uređaja, važno je da pripaze na odobrene limite po karticama, koji im možda neće biti dovoljni za kupnju većeg broja trezorskih zapisa, navedenih u ponudi. Sve će to biti bitno drugačije kada vrijednosne papire države građani budu mogli kupovati putem digitalne platforme.

Oprez s limitima na karticama

– Plan Ministarstva je u budućnosti razviti IT rješenje, odnosno digitalnu platformu putem koje će građanima biti ponuđeni ne samo trezorski zapisi, i narodna obveznicam nego i cijeli set državnih vrijednosnih papira u koje mogu investirati. Sve će moći vidjeti ‘online’ i ‘online’ će moći obavljati uplate, kazao je državni tajnik Ministarstva financija Davor Zoričić.

Prodaja prije roka od godinu dana, moguć gubitak

Trezorske zapise najbolje je držati do dospijeća, odnosno ne prodavati ih prije roka od godinu dana. A za one koji ih iz bilo kojeg razloga odluče prodati – rješenje je trgovanje na Zagrebačkoj burzi. No tada je moguć i gubitak dijela uloženog novca.

“Ukoliko prodaju u prvih tjedan ili mjesec dana, da, može se dogoditi. No s odmakom vremena i pripisom nekakve kamate protekom vremena, cijena će biti vjerojatno iznad one po kojoj su kupili, no to je dosta nesigurno tvrditi, jer je riječ o nelikvidnom instrumentu.”

Obveznice, koje su građani kupovali u ožujku, bitno su likvidniji vrijednosni papiri. Do sada je na Zagrebačkoj burzi prodano narodnih obveznica u vrijednosti od 14 milijuna eura, što je samo oko 1 posto ukupne izdane vrijednosti.

Građani često odustanu od prodaje kada u cijenu uračunaju i brokerske naknade, koje također utječu na isplativost trgovanja putem Zagrebačke burze.

Svi građani koji u Fini podnesu upis trezorskih zapisa moći će ih i kupiti. Ako bude potrebno, iznos od 440 milijuna eura povećat će se, poručio je ministar financija. Interes za trezorskim zapisima dvostruko je veći od očekivanog. U prvih pet dana otkako je građanima omogućen upis za kupnju, to je učinilo više od 33 tisuće građana. Dosad su uplatili 800 milijuna eura, javila je Marina Ninković.

Kamata kakvu ne nudi nijedna banka

Velik je interes građana, jer je ovo trenutačno najbolji prinos koji mogu ostvariti na ulaganje koje nije rizično. Trezorski zapis je kratkoročni vrijednosni papir. U ovom slučaju njegovo je dospjeće za godinu dana, a kamatnu stopu jamči Ministarstvo financija – 3,75 posto. Toliku kamatu na oročenu štednju u ovom trenutku ne nudi ni jedna hrvatska banka.

Dakle, svi koji sutra do 11 sati u poslovnicama Fine podnesu zahtjev za upis trezorskih zapisa sa sutrašnjima danom trebaju i uplatiti 964 eura. Po dospijeću, za godinu dana na račune će im sjesti 1000 eura. Naglasimo još jednom da upis trezorskih zapisa neće biti važeći ako uplata građana ne bude provedena sutra.

Postoje dva kruga upisa trezorskih zapisa. Onaj za građane završava sutra, a drugi krug odnosi se na tvrtke i on će biti otvoren samo u utorak ujutro od 9 do 11 sati. Trezorski zapisi izdat će se 23. studenoga, a 24. studenoga, u petak – trebali bi se uvrstiti na Zagrebačku burzu.

HRT.hr

Podijeli objavu