Naslovnica Povijest DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA – 87 dana odolijevao je srbočetničkoj agresiji

DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA – 87 dana odolijevao je srbočetničkoj agresiji

Podijeli objavu

Vukovarci, domovinska i iseljena Hrvatska danas se s pijetetom prisjećaju 18. studenoga 1991. godine, dana kad je pao Vukovar.

Punih 87 dana grad heroj odolijevao je srbočetničkim napadima. Stanovnici Vukovara tri su  mjeseca proživljavali pakao, a kad je 18. studenog Vukovar pao – najgore je tek došlo. 22.000 stanovnika protjerano je iz grada, a JNA i paravojne jedinice počinile su najveći pokolj u Domovinskom ratu. Više od 200 ranjenika iz vukovarske bolnice, odveli su na farmu Ovčara. Zarobljenike su potom pogubili i tijela bacili u jamu.

Opsada grada počela je 25. kolovoza 1991. godine. Dvije tisuće slabo naoružanih branitelja protiv gotovo 30.000 vojnika moćne JNA. Njihov plan da Vukovar zauzmu brzo – izjalovio se. Nakon što je na Trpinjskoj cesti skupina Blage Zadre zaustavila napad tenkova – ulica je dobila naziv groblje tenkova, a Vukovar postao simbol otpora moćnom neprijatelju. Vukovar se branio punih 87 dana – i onda doživio herojski poraz. Bio je to kraj najveće i najkrvavije bitke Domovinskog rata.

Međunarodnim promatračima i UN-u zabranjen je pristup pa Šljivančaninu ništa nije stajalo na putu da provede stravičan pokolj civila.

Na kraju – 3 i pol tisuće žrtava. Svaki četvrti poginuli u ratu – život je izgubio u Vukovaru.

 

 

 

 

Podijeli objavu