Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Pripremite auto za hladne dane: Donosimo 10 savjeta kako to napraviti

  Pripremite auto za hladne dane: Donosimo 10 savjeta kako to napraviti

  Podijeli objavu

  Svi vozači moraju pripremiti svoje vozilo za zimu. Izuzeci su oni koji žive u predjelima gdje je razlika između ljeta i zime samo u jačini kišnih padalina.

  Ako svoj automobil ne sredite za hladno razdoblje prije nego što ono nastupi, to može imati određene posljedice. Dobra stvar je što većinu priprema možete obaviti sami i što vas to neće koštati čitavo bogatstvo.

  Drivemag sastavio je listu od 10 najvažnijih stvari koje trebate napraviti kako bi vaš auto bio spreman za zimu, ali to naravno ne znači da su pokrili svaki dio pripreme. Ovisno o tome koliko novca ste spremni potrošiti na “zdravlje” vašeg automobila, ova lista može biti poduža.

  Lista se sastoji od osnovnih koraka koje morate poduzeti kako vas zima ne bi iznenadila.

  1. Vrijeme je za zimske gume

  Nemojte podcijeniti značaj zimskih guma tijekom hladne sezone. Kada temperature padnu ispod 7 stupnjeva Celzijevih, preporučeno je koristiti zimske gume. One bolje prianjaju, kako na klizave površine, tako i na zaleđen asfalt, što smanjuje zaustavni put. Nemojte kupiti najjeftinije gume koje možete naći. Umjesto toga, izaberite gume koje imaju najbolje recenzije. Zapamtite, gume su jedini kontakt između vašeg auta i puta, nemojte se igrati s tim.

  2. Provjerite akumulator i tekućine

  Posljednja stvar koju želite da vam se dogodi tijekom zime jest da vam auto stane nasred puta, usred pustoši. Hladno vrijeme može imati negativan učinak na snagu koju akumulator može proizvesti. Prije nego što nastupi zima, odvezite auto mehaničaru kako bi testirao vaš akumulator i zamijenio ga ako je to potrebno.

  Druga važna stvar koju trebate provjeriti je razina tekućine za hlađenje – uvjerite se da vaš auto ima 50/50 mješavine antifriza i vode. Bez dovoljne količine antifriza vaš se motor može smrznuti, što dovodi do katastrofalnog oštećenja. Odmah provjerite i razinu tekućine za kočenje, kao i tekućinu za pranje vjetrobrana. Posljednja, ali ne najmanje važna stavka – koristite sredstvo protiv smrzavanja kako biste i dalje mogli čistiti vjetrobransko staklo na niskim temperaturama.

  3. Provjerite svoje brisače i po potrebi ih zamijenite

  Ako vaši brisači škripe ili ne čiste pravilno vjetrobransko staklo, vrijeme je da ih promijenite. Zahvalit ćete sebi kasnije kada kiša, susnježica ili snijeg budu padali na vjetrobran. Kada nastupe hladni dani, redovito provjeravajte jesu li se brisači zalijepili za staklo. Ako jesu, nemojte ih uključivati jer možete oštetiti motore ili može iskočiti osigurač.

  4. Provjerite svjetla

  Zimi su dani kraći i vidljivost na putu drastično je manja tijekom dana, pogotovo kada se spusti magla ili krene snježna oluja. Upravo iz tih razloga vrlo je važno da sva svjetla na automobilu pravilno rade. Ovo je važno, ne samo da biste vi vidjeli put, već i da bi drugi vozači dobro vidjeli vas. Provjerite ih i očistite, zamijenite žaruljice koje ne rade kako treba.

  5. Namažite silikonom sve brtve između vrata i karoserije

  Kada su temperature ispod nule, gumene brtve koje odvajaju rubove vrata od karoserija automobila se imaju običaj zalijepiti i spriječiti vas pri otvaranju vrata. Ovu pojavu možete izbjeći tako što ćete poprskati silikonom sve brtve između vrata i karoserije kako biste spriječili da se zalijepe. Ne morate se ograničiti samo na brtve vrata i karoserije, možete silikonom prijeći i preko poklopca motora i prtljažnika.

  6. Poprskajte bravu grafitom kako biste spriječili smrzavanje

  Kao i kod prethodne točke, smrzavanje je prirodan neprijatelj ulaza za vaš ključ. Voda pronađe svoj put do brave i zamrzne se, samim tim vam stvara veliki problem tijekom zime. Jednostavan način da izbjegnete ovaj problem je da poprskate grafit unutar brave i onda nekoliko puta ubacite ključ kako bi tekućina ispunila cijelu rupu. Ovo vrijedi samo za automobile koji koriste ključ. Većina modernih automobila posjeduje bravu na vozačevoj strani, pa bi se trebalo pobrinuti da se ona ne zamrzne, jer nikada ne znate kada vas beskontaktni sustav može iznevjeriti.

  7. Parkirajte auto u garažu ili koristite hladnu deku/prekrivač kako biste izbjegli zamrznute prozore

  Idealan je scenarij kada auto možete parkirati u garažu tijekom zimskih mjeseci. To će vas spasiti pojave zaleđenih brisača, prozora, mrtvog akumulatora i tako dalje. Ako ne možete priuštiti garažu, postoje mali trikovi koje možete probati umjesto toga. Na primjer, možete kupiti prekrivač ili deku koja je napravljena isključivo kako bi zaštitila vaše prozore od zamrzavanja tijekom noći. Ujutro samo skinete prekrivač i možete voziti svoj auto, ali svakako provjerite imate li punu vidljivost prije nego što krenete.

  8. Očistite unutrašnjost vjetrobranskog i stražnjeg stakla

  Ovo djeluje kao logična stvar, ali više od pola vozača predvidi ovu stavku i rijetko briše ova dva stakla iznutra. Obrišite obje površine jer se na njima nakon nekog vremena mogu nakupiti naslage. Čisto stražnje staklo znači da nećete često morati uključivati grijanje jer će se manje magliti, što vam štedi gorivo. Budite oprezni pri čišćenju kako ne biste oštetili dijelove za grijanje.

  9. Ne ostavljajte mokru odjeću i obuću ili natopljene podmetače u autu

  Ako preko noći ostavite mokre čizme ili odjeću unutar automobila, voda će isparavati iz njih i kondenzirat će se unutar svih prozora. Ista stvar dogodit će se ako ostavite mokre stvari u prtljažniku. Zato ih izvadite iz auta i ostavite da se pravilno osuše.

  10. Osigurajte set za prvu pomoć na putu

  U autu je potrebno imati određenu opremu kako biste se osigurali u slučaju nepredviđenih okolnosti. Ova lista može biti prilično duga, ali važne stvari trebale bi uključivati vodu, set za prvu pomoć, kampersku lopatu, vreću pijeska, set osnovnog alata, lampu s rezervnim baterijama, starter akumulatora i punu bateriju na telefonu.

  Index.hr

  Podijeli objavu