Naslovnica POLJOPRIVREDA Zaštitite nasade masline od bolesti “Paunovo oko”

Zaštitite nasade masline od bolesti “Paunovo oko”

Podijeli objavu

Zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu i zaštitu bilja HNŽ obavještava maslinare da je nakon završene berbe potrebno zaštititi svoje nasade od bolesti „Paunovo oko“, kako bi se što više smanjio infektivni i prezimljujući potencijal bolesti te ujedno dezinficirale i zaštitile rane i oštećenja na stablima uzrokovane berbom.

U tu svrhu od kemijskih pripravaka mogu se koristiti oni na bazi bakra. Osim pripravaka na osnovi bakra mogu se koristiti i neki organski pripravci na bazi krezoksim-metila, ali posve dobru zaštitu daju prije spomenuti fungicidi. Bakreni fungicidi preporučuju se za korištenje, jer dobro djeluju i na neke druge bolesti masline, kao što je „bakterijski rak“ i „patula“.

Što se tiče vegetacijskog razdoblja iza nas, kada je zaštita maslinika u pitanju, ove godine najvažniji štetnik u maslinicima, maslinina muha (Bactrocera oleae), nije bila prisutna u mjeri da pređe prag štetnosti. Iz tog razloga nije bilo potrebno koristiti zaštitna sredstva, odnosno štititi maslinike od ovog štetnika te Zavod nije davao preporuke za zaštitu – priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ.

Podijeli objavu