Naslovnica KULTURA A dani biže…: Održana promocija novog albuma don Dragana Filipovića

A dani biže…: Održana promocija novog albuma don Dragana Filipovića

Podijeli objavu

U Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače u četvrtak 9. studenoga 2023. upriličen je koncert – promocija novoga albuma maestra don Dragana Filipovića pod nazivom “A dani biže…”

Velika dvorana bila je poprište ove glazbene poslastice koja je okupila zaljubljenike u vrhunsku glazbu.

Na ovom jedinstvenom glazbenom događaju, publika je imala priliku uživati u izvedbama velikog broja talentiranih glazbenika, svirača, klapskih pjevača i solista.

Nositelj večeri bio je sam autor, maestro don Dragan Filipović, čije glazbene kreacije već godinama oduševljavaju ljubitelje kvalitetne glazbe.

Don Dragan Filipović ovogodišnji je dobitnik priznanja Nagrada Općine Čitluk za životno djelo.

 

 

Dragan Filipović rođen je 4. siječnja 1958. u obitelji Nikole i Danice koja je živjela u Krehin Gracu. Osnovnu školu završio je u Čitluku, srednju u Dubrovniku, dok je teologiju diplomirao na Vrhbosanskoj visokoj teološkoj školi u Sarajevu. Za vrijeme studija osnovao je i svirao u Vokalnoinstrumentalnom sastavu Emanuel, a u Rimu je stekao dva magisterija iz sakralne glazbe.

Nakon studija Filipović je započeo predavati na Sarajevskoj teologiji, a 1993. postao je voditelj liturgijskog pjevanja u Katedrali Mostar, uz što predaje glazbene predmete na Teološkom institutu te glazbenim školama u Mostaru i Širokom Brijegu.

Za jako plodonosan rad u mostarskoj Katedrali vežu se mješoviti zbor Marija, muške klape Krš, Ero i Amo ća, ženske klape Speranca, Narenta, Drača, Izvor, Cantus, Bura, Ardea, Nerertva i Da capo, zbor mladih Gaudemaus, kao i mješoviti studentski zbor Pro musica, koje je je don Dragan Filipović vodio ili još vodi.

Kao zborski pjevač, svirač, kantautor, autor ili producent don Dragan je snimio 24 albuma, nosača zvuka ili CD-a. Budući da uskoro odlazi u mirovinu kao profesor u glazbenoj školi, don Dragan planira izdavanje 25. CD-a koji će nositi naziv „A dani biže“.

Veliki broj skladbi iz skladateljskog opusa don Dragana Filipovića nije na navedenih 25 albuma i nosača zvuka, no svakako valja naglasiti brojne don Draganove oratorije za zborove, requieme, opere, mise, koncerte i ostale skladbe.

Oratoriji Drugo uskrsnuće, Mojsije i Galiotova pesan, od kojih je Galiotova pesan izveden u Čitluku povodom proslave 700. obljetnice prvog sačuvanog pisanog traga imena Brotnjo, requiem Dona eis Requiem – molitva za pokojne, korizmeni koncert Miserere nobis, Via crucis – križni put, pisan u povodu postavljanja križnih postaja na brdu Hum iznad Mostara, misa sv. Ivanu Krstitelju, glazbeno djelo Mojim učenicima, ciklus Rijeke kraja moga, opera Diva Grabovčeva, prva hrvatska opera u BiH, poema Vukovar, djelo za soliste, zbor i orkestar Pelješki most i autorske večeri dio su iznimnih glazbenih ostvarenja koja su svojim praizvedbama, premijerama i kasnijim izvedbama izazvale oduševljenje svih koji su bili u prilici svjedočiti uprizorenju ovih glazbenih poslastica.

Prilikom posjeta pape Ivana Pavla II. Banja Luci don Dragan je tri mjeseca uvježbavao zbor u kome je bilo 950 pjevača te orkestar sa 50 glazbenika, čijim nastupom je i dirigirao na svečanoj misi. Dojmljiv nastup don Dragan je imao i pred papom Benediktom XVI. u Rimu 2007., a iz iste godine ostao je zapamćen i nastup na misi i komemorativnom skupu u Bleiburgu sa zborom iz Katedrale Mostar i Komornim sastavom Simfonijskog orkestra Mostar. Česte glazbene suradnje don Dragan Filipović ostvario je sa Simfonijskim orkestrom Mostar, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom i Sarajevskom filharmonijom.

Iz dugogodišnje don Draganove suradnje sa zborovima valja izdvojiti skladbe Ave Maria, Vjernim mrtvim, Ljubim te Bože, O Hostijo spasonosna, Krist na žalu, Čuj Gospodine, Zdravo Mario, Molitva iz tamnice, Širi ruke Majko sveta, Klanjam ti se Isuse …, no nikako ne bi smjeli zaboraviti Mozartov Requiem KW 626 u d-molu izveden u dubrovačkom Revelinu sa dirigentom Robertom Homenom i Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, te isto djelo s istim orkestrom, ali pod ravnanjem svjetski poznatog dirigenta Noormana Widjaja i soliste prvake Milanske skale i opere iz Los Angelesa.

S Normanom Widjajom don Dragan Filipović surađivao je u više izvedbi Devete Beethovenove simfonije, remek djela glazbene literature, na našim prostorima, kao i u izvedbi više Verdijevih skladbi.

Don Dragan Filipović dugogodišnji je član Hrvatskog društva skladatelja, u kojem je prihvaćeno njegovih 115 naslova skladbi različitog žanra. Odlikovan je od strane predsjednice Republike Hrvatske Redom hrvatskog pletera, a prof. Marina Bazina, pišući disertaciju o radu i djelima Dragana Filipovića, doktorirala je na Splitskom sveučilištu, te će disertacija kao knjiga biti objavljena uskoro. O svećeniku, zborovođi, skladatelju i čovjeku koji je na mnoge načine, prije svega, zadužio glazbeni život Hercegovine snimljen je dokumentarni film koji nosi naziv „Maestro“.

 

 

 

 

 

Podijeli objavu