Naslovnica POLJOPRIVREDA Poziv ženama s područja Čitluka: Prijavite se za sudjelovanje u projektu AveAgri

Poziv ženama s područja Čitluka: Prijavite se za sudjelovanje u projektu AveAgri

Podijeli objavu

Jeste li ste se ikada zapitali što je zajedničko podrinjskoj malini i hercegovačkoj vinovoj lozi? Obje kulture uzgajaju se u Bosni i Hercegovini i obe kulture u ovim krajevima najčešće obrađuju žene.

AveAgri je tu da poveže žene iz Podrinja i Hercegovine koje će zajedno učiti kroz razmjenu iskustava, zagovarati osnivanje ženskih zadruga i plasirati svoje proizvode na tržište.

Ukoliko si poljoprivrednica iz Hercegovine ili Podrinja – budi slobodna da se prijaviš za sudjelovanje u aktivnostima u okviru AveAgri putem sljedećeg linka: forms.office.com/e/ThHmuAdRTh ili na e-mail adresu prijava@cpcd.ba. U naslovu maila potrebno navesti Prijava za sudjelovanje u aktivnostima projekta AveAgri.

Centar za promociju civilnog društva (CPCD) provodi jednogodišnji projekt pod nazivom AveAgri – Unapređenje prilika za zapošljavanja žena kroz suradnju malih poljoprivrednih poduzeća u vlasništvu žena u Srebrenici, Bratuncu, Čitluku i Čapljini, koji financijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država u iznosu od 28.882,00 USD.

Ovaj projekt ima za cilj osnaživanje žena iz ruralnih područja Podrinja i Hercegovine za udruživanje snage i zajednički nastup na tržištu poticanjem na osnivanje poljoprivrednih zadruga.

Ključna komponenta je suradnja između pojedinačnih proizvođačica – žena, organizacija civilnog društva i institucija.

Zašto je AveAgri važan?

Iako su žene u Bosni i Hercegovini uključene u brojne poljoprivredne poslove, najveći dio tog rada je neplaćen. U slučajevima gdje postoji određena poljoprivredna proizvodnja, većinu poslova obavljaju žene, ali vlasnici malih poljoprivrednih poduzeća su muškarci. To se jasno vidi iz statistike koja pokazuje da žene čine 14% službene radne snage u poljoprivredi u BiH, dok su ostale žene angažovane u ovom sektoru neplaćene ili u tzv. sivoj ekonomiji. Problemi neadekvatnih političkih rješenja, nejednak pristup ovoj problematici na svim razinama vlasti, te nedovoljno kapacitirane organizacije civilnog društva koje okupljaju žene u poljoprivredi opterećuju žene čiji je potencijal ključan za poljoprivredni sektor u Bosni i Hercegovini.

Što planiramo raditi tijekom implementacije projekta AveAgri?

Kroz procjenu kapaciteta, treninge, radionice, istraživanja i promotivne aktivnosti najmanje 60 žena iz Srebrenice, Bratunca, Čapljine i Čitluka steći će znanja o svojim pravima, načinima plasiranja svojih poljoprivrednih proizvoda na tržište, ali i stavljanja važnih tema na dnevne redove donosioca odluka u cilju poboljšanja postojećeg zakonskog okvira. Unaprijedit će se umrežavanje i suradnja u poljoprivrednom sektoru, planirano je osnivanje jedne nove ženske zadruge i najmanje 10 novih ženskih poljoprivrednih gospodarstava registriranih u oba entiteta.

Projekt će povećati svijest javnosti o važnosti jednakog pristupa poslovnom okruženju i podržavanju poljoprivrednih poduzeća u vlasništvu žena.

Podijeli objavu