Naslovnica Obavijesti Poznati iznosi za 4 kategorije koje imaju pravo na pomoć EU energetski...

Poznati iznosi za 4 kategorije koje imaju pravo na pomoć EU energetski siromašnim kućanstvima

Podijeli objavu

U Federaciji će 23. listopada biti objavljen Javni poziv za selekciju domaćinstava koja će primiti pomoć Europske unije. Prema akcijskom planu i na osnovu sporazuma BiH sa Europskom komisijom, EU je za podršku energetski siromašnim kućanstvima na području BiH, u okviru programa za zapadni Balkan, dodijelila 64,5 milijuna maraka.

Postoje i drugi projekti koji će biti realizirani putem drugih ministarstava, putem kojih EU pomaže BiH, pojasnio je, gostujući na N1, ministar rada i socijalne zaštite FBiH, Adnan Delić.

Kategorije

Postoje četiri najugroženije kategorije kućanstava:

Prva su kućanstva u kojima žive materijalno neosigurane i za rad nesposobne odrasle osobe koje nemaju prijeko potrebnih sredstava za izdržavanje, a kojima je u 12. mjesecu 2022. isplaćeno pravo na stalnu novčanu pomoć.

Druga kategorija su kućanstva u kojima žive djeca, koja su, zaključno sa 31. svibnja 2023. ostvarila pravo na dječji dodatak.

Treća su kućanstva, u kojima su najviše dva člana korisnici prava na mirovinu, u iznosu koji nije viši od iznosa zajamčene mirovine za prosinac 2022.

Četvrta kategorija, za koju nemamo nikakvih podataka, a koji će se morati prijaviti putem aplikacije, odnosno, dokumenta su kućanstva u kojima je tijekom prethodne kalendarske godine jedno ili više maloljetne djece, uslijed smrti ili  nepoznatog identiteta drugog roditelja, živjelo sa samo jednim roditeljem, koji u tom razdoblju nije ostvario prihode, a koji se oporezuju po propisima o porezu na dohodak, ili nije ostvarivao primanja po osnovu radnog odnosa, u iznosu višem od iznosa najniže plaće u FBiH, pojasnio je Delić.

Javni poziv bit će raspisan 23. listopada, a krajnjim korisnicima, isplatu ovih sredstava vršiti će općine ili gradovi. Rok za isplatu, koji je postavila EU, je travanj naredne godine.

– Ali, rok je predug i svi suosjećamo s ljudima koji nas konstantno zovu, da ta sredstva budu što ranije isplaćena i učinit ćemo sve da budu isplaćena do kraja ove godine, kako bi ljudi bili spremni preživjeti ovu zimu, kaže Delić. Pojašnjava i na koji način žitelji mogu konkurirati za ovu pomoć.

Kako do pomoći?

– Prijavni obrazac će se nalaziti na stranici ministarstva rada i socijalne politike, na stranicama općina i gradova, podijelit ćemo te prijavne obraze i županijama, moći će se podići i u općinama u pisanoj formi. U pitanju je jedna aplikacija, a obrazac će biti veoma jednostavan i svi će moći da ga popune, kaže Delić, te pojašnjava da se procjenjuje da ima oko 109 tisuća domaćinstava koja imaju pravo na ovu pomoć koja će biti podijeljena u dvije kategorije.

– Prva su umirovljenici, koje slijeduje novčana pomoć u iznosu do 300 maraka, te ostale kategorije koje mogu dobiti do 600 maraka, navodi. Federalni ministar pojašnjava i da se radi o, apsolutno,  jednokratnoj pomoći.

– Podnosimo izvješće EU i ovo je uvjet za nastavak ovog programa u narednoj godini. Njegova realizacija mora proteći transparentno kako bi sredstava došla do onih kojima su namijenjena, a osim toga provođenjem ovog projekta UNDP pomaže Ministarstvu u osuvremenjivanju procesa upravljanja podacima, te jačanju privatnosti i sigurnosti podataka koji će činiti bazu najmanje 109.000 kućanstava u Federaciji BiH sa cjelokupnom slikom tih domaćinstava. Ovi podaci bit će kvalitetan dodatak i kod izrade socijalne karte što je u Programu rada Ministarstva za mandatni period 2023. – 2026. godine – kaže Delić.

Ljportal.com

Podijeli objavu