Naslovnica POLJOPRIVREDA Kukuruza nikad više, ali poljoprivrednici su suočeni s novim problemima

Kukuruza nikad više, ali poljoprivrednici su suočeni s novim problemima

Podijeli objavu

U Semberiji, najvećoj žitnici Bosne i Hercegovine, berba kukuruza ove godine počela je nešto ranije. Iako su zadovoljni prinosom i kvalitetom, suočeni su sa novim problemom – zbog nedostatka stočnog fonda opustošenog afričkom kugom sasvim je sigurno kako će na tržištu biti viška kukuruza, a i cijena nije zadovoljavajuća.

U semberskim selima ovih dana kombajni ubrzano skidaju kukuruz s njiva. Vojislav Lukić iz semberskog sela Suvo Polje kaže kako, za razliku od ostalih kultura ove godine, kukuruz nije iznevjerio.

“Krenula je sezona, ove godine je dosta dosta bolja godina za kukuruz, prošle godine je prosjek 300 kila, a ove 600 kila po dulumu. Prošle godine je bila dosta bolja cijena, ove godine je dosta bolji rod ali manja cijena, ali što ćeš, moramo raditi”, kaže Lukić za BHRT.

To što je kukuruz bolje rodio, ratarima nije za radovanje. Zbog afričke kuge uginula je većina svinja u Semberiji, pa je sasvim izvjesno da će se na tržištu stvoriti i višak kukuruza.

“Cijena se uglavnom cijena se vrti oko 30 KM. Realno, na ovu cijenu gnojiva i goriva tri marke za pet i po – šest tona, tu je nula, bez zarade”, navodi  Boško Radić, predsjednik Udruge poljoprivrednih proizvođača sela Semberije.

U Semberiji je pod kukuruzom ove godine bilo zasijano oko 26 000 hektara. Višak kukuruza na tržištu značit će i nižu cijenu.

Neizvjesna zarada od kukuruza na kraju dovodi u pitanje i plan jesenje sjetve.

“Narod mora sijati, svaka je godina sve teža i teža, ali mi moramo sijati i raditi”, naglašava Vojislav Lukić.

Što će se i koliko sijati, još nitko sa sigurnošću ne može tvridit, ali ono što je sigurno je da će svega biti manje.

BHRT

Podijeli objavu