Naslovnica CRKVA U Gradnićima susret vjernika broćanskog i banjolučkog dekanata

U Gradnićima susret vjernika broćanskog i banjolučkog dekanata

Podijeli objavu

Više od stotinu vjernika župa banjolučkog dekanata: Banja Luka, Barlovci, Budžak, Ivanjska, Marija Zvijezda, Motike, Petrićevac, Presnače, Šimići i Trn, predvođenih svećenicima i časnim sestrama u subotu, 14. listopada 2023. stižu u uzvratni pohod vjernicima i svećenicima broćanskog dekanata kojemu pripadaju župe: Čerin, Čitluk, Gradina, Gradnići, Kruševo, Međugorje i Ploče – Tepčići.

Domaćin gostima iz Banje Luke i okolice bit će fra Nikola Rosančić župnik župe sv. Blaža u mjestu Gradnići. Župa Gradnići, nekoć Broćno i Brotnjo, najstarija je župa toga dekanata i rodno mjesto oca pismenosti, ali i sirotinje fra Didaka Buntića koji je od gladi spasio oko 17 tisuća djece.

To je uzvratna posjeta svećenicima i vjernicima broćanskog dekanata koji su točno prije četiri godine, u listopadu 2019. došli u pohod Banjoj Luci u četiri autobusa“, kazao je dekan banjolučkog dekanata i župnik župe Pohoda Blažene Djevice Marije u Banjoj Luci preč. Vladislav Žarko Ošap, koji će u subotu 14. listopada u 11 sati u Gradnićima predvoditi Misno slavlje uz koncelebraciju broćanskoga dekana preč. Đure Bendera i drugih svećenika.

Poslije Svete mise biti će kratko predstavljanje svih župa u oba dekanata uz glazbeni program mladih te zajednički ručak. Nakon ručka i druženja uslijedit će posjet i osobna molitva u crkvi sv. Jakova u Međugorju.

Želim istaknuti da je ovo jedinstveno molitveno druženje u povijesti crkve u Bosni i Hercegovini jer vjernici dvaju dekanata, zajedno sa svojim svećenicima, dolaze u pohode jedni drugima. Podsjećam da je ovaj vid povezanosti inicirala Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine odnosno Vijeće za kler BK BiH na Međudekanskom susretu u BiH održanom prije sedam godina u prostorijama Nadbiskupijskog sjemeništa Petar Barbarić u Travniku. Tada su dogovoreni partnerski dekanati koji su pozvani raditi na međusobnoj povezanosti. Prvu konkretnu akciju poduzeo upravo broćanski dekanat dolaskom u Banju Luku. Bogu hvala, dugogodišnje prijateljstvo nas dvojice dekana, don Đure i mene, kao i otvorenost svećenika i vjernika urodili su prvim susretom na Peterićevcu u Banjoj Luci. Evo, s Božjom pomoći, i mi ćemo poći u uzvratni pohod. Neka ovaj susret bude poticaj i svim drugim vjernicima i svećenicima naše crkvene pokrajine“, poželio je dekan Ošap.

Banjolučka biskupija

Podijeli objavu