Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Ovo su neki od načina za uštedu novca

  Ovo su neki od načina za uštedu novca

  Podijeli objavu

  Iako u današnje vrijeme većina ljudi živi od plaće do plaće te im izdvajanje dijela novca od mjesečne zarade može djelovati nemoguće, ipak postoje načini na koje možete dio ovih sredstava “ostaviti sa strane”.

  Za to je potrebno samo malo organizacije, a postoje i neke metode koje biste mogli iskoristiti kako bi štednja novca bila smislena.

  U nastavku ćete moći pročitati nekoliko savjeta kako možete početi štedjeti već danas – pišu Nezavisne.

  Načini za uštedu novca
  Za početak počnite zapisivati troškove i prihode. Otkrijte šta je to što vam na mjesečnoj razini odnosi najviše novca. Provedite jednomjesečni test, te od prvog dana nakon primanja plaće, bilježite troškove od najsitnijih do onih najvećih, poput režija i računa.

  Samo zapisivanje troškova za mnoge je odličana osnova za štednju, jer će vas ova tehnika naučiti da je moguće i uštedjeti, ali i imati sve što vam je potrebno, međutim i da je važna dobra organizacija.

  Iskoristite akcije i nemojte kupovati ono što vam ne treba, već kupujte na sniženju ono što vam zaista treba. Čak su i u supermarketima neprestano neke akcije, bilo da su u pitanju mjesečne, tjedne ili dnevne. Jednostavno, nemojte plaćati punu cijenu ako ne morate.


  Uštedite na gorivu

  – Stalnim rastom cijena goriva, ali i sve većim gužvama na cestama gorivo je postalo velika mjesečna stavka u proračunu. Zbog toga se savjetuje da lijepo vrijeme iskoristite za šetnju, vožnju biciklom i slično, a ne samo u rekreativne svrhe. Umjesto vožnje automobilom, pokušajte na ovaj način ići na posao, a ujedno neka vam to bude način na koji ćete uštedjeti na gorivu.

  Prije kupovine napravite popis i pridržavajte ga se – Mnoga kućanstva prakticiraju odlazak u mjesečnu kupovinu, a tada se, osim onoga što je već na popisu, u košarici često nađu i najrazličitije sitnice koje se i ne iskoriste. Ali, svi smo svjesni da često ne možemo odoljeti kada na policama vidimo sniženu cijenu nekog proizvoda. Zbog toga, prije nego što određeni proizvod stavite u košaricu, postavite sebi pitanje je li vam to uistinu potrebno.

  Napravite plan mjesečnog proračuna i pridržavajte ga se. Nemojte ga prekoračiti, a ako ste na neku stavku potrošili više novca, potrudite se da na nečemu drugom uštedite. Osim toga, čim dobijete plaću odvojite “sa strane” određenu svotu i zamislite da taj novac ne postoji.

  Uštedite na režijama – Iako možda ne izgleda kao da ćete nešto uštedjeti, s malo više pažnje možete smanjiti režije. Tako, na primjer, gasite svjetla, preko noći isključite nepotrebne uređaje, zatvarajte vodu, palite perilicu rublja navečer, kada je jeftinija struja i sl.

  Godišnji odmor – Bez obzira na to da li se radi o ljetovanju ili zimovanju, potražite način na koji se i tu može nešto uštedjeti. Recimo, putovanje možete rezervirati ranije, uzeti polupansion ili apartman na “first minute” ponudama, ili možda ići na odmor u razdoblju kada su ponude niže.

  Nabavite kasicu – Možda vam se čini da na taj način nećete moći mnogo uštedjeti, no iznenadićete se koliko u stvari možete sačuvati novca. Često ispraznite sitniš iz novčanika i prebacite ga u kasicu. Isto tako, kada nešto ne kupite ili kupite jeftinije od predviđenog, razliku ubacite u kasicu.


  Pravilo 50:30:20
  – Financijska savjetnica Kana Kempbel smislila je kako da joj uz pomoć jednostavnog trika plaća potraje duže, pa čak i da uštedi veliki iznos novca za godinu dana, a pravilo koje je poštovala je jednostavno – 50:30:20. Tako bi 50 posto plaće trebalo pokriti račune za stan, najam, hranu i prijevoz. Nadalje, 30 posto plaće bi trebalo predstavljati druge troškove, poput odjeće, obuće, izlazaka, teretane i odlaska u restoran. I na kraju, 20 posto vaše plaće trebate ostaviti “sa strane” i to je vaša ušteđevina.

  Dan bez trošenja – Odredite sebi ove dane i ne brinite, nećete ostati gladni, žedni niti ćete propustiti neki veliki događaj. Sigurno imate dovoljno hrane u frižideru, a umjesto da odete na piće u kafić, pozovite prijatelje kod sebe. Tijekom tih dana trebali naučiti da novac ne vlada vama nego vi njime.

  Podijeli objavu