Naslovnica DRUŠTVO Bratovština svetog Jakova iz Međugorja predstavljena u Europskom parlamentu

Bratovština svetog Jakova iz Međugorja predstavljena u Europskom parlamentu

Podijeli objavu

Bratovština svetog Jakova iz Međugorja predstavljena je na tematskoj konferenciji “Camino de Santiago: Network of pilgrimage routes in Croatia and Bosnia and Herzegovina“ u Europskom parlamentu, održanoj u Bruxellesu 11. listopada.

Na konferenciji u organizaciji zastupnice Željane Zovko i Međuskupine Europskog parlamenta za europsko kulturno nasljeđe, Put sv. Jakova i druge europske kulturne rute, iskazan je značajan interes predstavnika europskih institucija za prezentaciju hrvatske Camino baštine, te primjere dobre prakse i ostvarene rezultate projekta Camino Hrvatska.

U uvodnom izlaganju zastupnica Zovko navela je kako “’Put do Santiaga de Compostele već stoljećima privlači hodočasnike i prolazi kroz najudaljenije kutke Europe, a na tim stazama izgrađene su neke od najljepših crkava i katedrala”. Zastupnica Zovko istaknula je primjer Španjolske i način na kako se kroz lokalnu, regionalnu i nacionalnu suradnju, na razvoju i promociji Camina, ostvaruju iznimni pozitivni učinci na kulturu i turizam, “Zadivljena sam kako je Galicija revitalizirala ovu hodočasničku tradiciju i Put sv. Jakova nakon posjeta pape Ivana Pavla II. vratila u život. Pojedinci iz svih dijelova svijeta sada kreću na ovo putovanje kako bi pronašli unutarnji mir i sjedinili se s Bogom”.

Po istraživanjima regionalne vlade Galicije, svaki euro javne investicije u Camino bilježi stopu povrata od preko 400%. Na izlaganje zastupnice Zovko, nadovezala se Zrinka Raguž, državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, komentirajući potencijal ovog projekta za ruralni razvoj pojedinih hrvatskih regija.

Na konferenciji su izlaganja imali i predsjednik spomenute Međuskupine Francisco Millan Mon, savjetnica za kulturnu baštinu pri Europskoj komisiji Gabrielle Bernoville, te direktor Europskog instituta za kulturne rute Stefano Dominioni iz Vijeća Europe.

Bratovština sv. Jakova iz Medjugorja, koju je predstavila njena predsjednica Ivana Erić-Silvestro, predstavila je se i drugim brojnim prisutnim sudionicima konferencije, među kojima su bili i zastupnici Karlo Ressler i Valter Flego.

Hrvatska Bratovština svetog Jakova iznijela je i podatak da je Hrvatskim rutama lani hodalo više od 3.300 ljudi iz cijele Europe ali i Kanade, SAD, Južne Afrike i Australije. Najavljena je i velika manifestacija “Adria Camino Festival” koja će se od 2.-5. svibnja 2024. održati u Puli, na kojoj se očekuje preko 400 sudionika, predstavnika europskih institucija, Camino udruga i entuzijasta.

Ivana Erić-Silvestro, predsjednica Bratovštine sv. Jakova iz Međugorja, po završetku konferencije izjavila je kako ”Ovako snažna podrška predstavnika europskih institucija, predstavlja izniman dodatni poticaj za daljni rad i razvoj dijela europske mreže Puteva sv. Jakova koji prilaze kroz Bosnu i Hercegovinu i predstavljanje bogate bosansko-hercegovacke kulturne baštine.”

Bratovština sv. Jakova iz Međugorja u postupku je službenog učlanjenja u središnju i najstariju Camino instituciju – Nadbratovštinu sv. Jakova u Španjolskoj. Nositelj je projekta Camino Medjugorje koji ce se protezati od Međugorja do Imotskog.

izvor: Službeni YB kanal zastupnice Zovko

Podijeli objavu