Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Vareš – gradić u kojem se nalazi najstarija katolička crkva u BiH

  Vareš – gradić u kojem se nalazi najstarija katolička crkva u BiH

  Podijeli objavu

  Srednjebosansko mjesto Vareš, do Domovinskog rata imalo je 22.203 stanovnika, od čega je Hrvata bilo 9.016 (40,60%).

  Prema posljednjem popisu stanovništva koji je u BiH napravljen 2013. godine u općini Vareš živi 8.892 stanovnika od čega je 2.820 (31,71%) Hrvata ili u postotcima u odnosu na prijeratno stanje – 69% ih manje.

  Kao i mnoga druga mjesta diljem Bosne koja su bila pod kontrolom tzv. Armije BiH, nemuslimansko stanovništvo je milom ili silom napustilo stoljetna ognjišta, te su se u progonstvu razasuli diljem svijeta.

  Danas taj mali gradić ima ukupno manje stanovnika nego što je Hrvata prije rata živjelo u tom kraju.

  Hrvatski kraljevski grad Bobovac

  U sastavu općine Vareš nalazi se i Bobovac, najznačajniji i najbolje utvrđeni grad srednjovjekovne Bosne podignut na strmoj, stepenastoj stijeni južnih padina planinskog masiva Dragovskih i Mijakovskih poljica iznad ušća Mijakovske rijeke u Bukovicu, jugozapadno od Vareša.

  Podigao ga je ban Stjepan II. Kotromanić nešto prije prve polovine 14. stoljeća. Bobovac je bio sjedište hrvatskih vladara u Bosni od razdoblja vladavine bana Stjepana II Kotromanića (prva polovina 14. stoljeća), preko svih banova i kraljeva i sve do prestanka istočnohrvatske banovine u Bosni turskim osvajanjem (1463. godine.) Prvi put se u pisanim dokumentima spominje 1349. godine.

  Najstarija crkva u BiH

  Stara vareška crkva danas je u Bosni jedina očuvana katolička crkva iz vremena prije Omer-paše, tj. prije 1850., dakle iz onog razdoblja kad katolicima nije bilo dopušteno podizati svoje bogomolje.

  Nije posve jasno kada je izgrađena stara crkva. Iako neki stavljaju vrijeme njezina nastanka u doba bosanske samostalnosti, za to ne donose nikakvih, a pogotovo ne čvrstih dokaza. Vjerojatnije je da njezina prva gradnja pada – kako tvrdi Hamdija Kreševljaković – u prva desetljeća 16. stoljeća, svakako prije 1516.

  Osim stare, u Varešu postoji i nova crkva sv. Mihovila (naslovna fotografija). Sadašnja monumentalna i prostrana crkva u Varešu s dva tornja (danas ima 4 zvona) sagrađena je 1906.godine. U sadašnjem obliku crka u Varešu spada među nekolicinu najljepših i najvećih crkava u Bosni i nalazi se na 832 m nadmorske visine.

  Podijeli objavu