Naslovnica DRUŠTVO Tomislav Martinović dobitnik priznanja „Didak“ u spomen na fra Didaka Buntića velikog...

Tomislav Martinović dobitnik priznanja „Didak“ u spomen na fra Didaka Buntića velikog franjevca, prosvjetitelja i dobrotvora

Podijeli objavu

Poput fra Didaka ustrajmo u činjenju dobra za običnog čovjeka i narod, poručio je Martinović preuzimajući priznanje

Predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović jedan je od dobitnika priznanja „Didak“. Dodijeljeno mu je na svečanoj akademiji koja je 09. listopada 2023. godine održana u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, u sklopu 20. Međunarodne kulturne manifestacije posvećene sjećanju na lik i djelo fra Didaka Buntića (1871-.1922.), hercegovačkog franjevca i provincijala, graditelja, narodnog dobrotvora, prosvjetitelja, političara, ukratko jednu od od najutjecajnijih osoba u Bosni i Hercegovini početkom 20. stoljeća.

U godinama velike gladi krajem Prvog svjetskog rata fra Didak Buntić je spasio preko 12.000 djece prikupljajući pomoć za gladne, te odvodeći djecu iz Hercegovine i Bosne u plodne krajeve Slavonije i Srijema, gdje ih je privremeno udomio kod dobročinitelja. Kroz njegove programe masovnog opismenjavanja, od 1910. do 1917., naučilo je čitati i pisati oko 20.000 ljudi. Također je osmislio program gospodarske, infrastrukturne i kulturne obnove Hercegovine. Bio je iznimno vezan za Zagreb, gdje je dobivao potporu za svoje projekte, a ondje  je 1919. otvorio konvikt za školovanje siromašnih, talentiranih učenika i studenata. Često ga se naziva i Ocem Hercegovine .

Organizator manifestacije koja je puna dva desetljeća aktivna u čuvanju uspomene na fra Didaka te predstavljanju današnjim generacijama  veličine njegovih djela u zauzetosti za čovjeka u potrebi, je Hrvatsko kulturno umjetničko društvo “Didak” iz Župe Gradnići iz Čitluka. „Osobita mi je čast biti jedan od dobitnika priznanja koje se dodjeljuje u povodu manifestacije koja promovira lik i djelo velikog čovjeka i franjevca fra Didaka Buntića. Svojim životom, ustrajnim i predanim radom na činjenju dobra, fra Didak nam poručuje da se nikad ne umorimo čineći dobro za običnog čovjeka, za svoj narod. On je svojim životom dokazao da se može i da smo svi pozvani zauzeti se za čovjeka “, poručio je Martinović u svome obraćanju nakon preuzimanja nagrade. Dobitnici priznanja „Didak“ su i predsjednik HNS BiH dr. Dragan Čović, predsjednik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatake Zvonko Milas i prof.dr. Božo Skoko, profesor Sveučilišta u Mostaru.

Međunarodna kulturna manifestacija „Didakovi dani“ prvi put je održana 2004. godine na inicijativu fra Marinka Šakote u Didakovoj rodnoj župu Gradnići u Čitluku. Pokrovitelj ovogodišnje jubilarne 20. Manifestacije  posvećene liku i djelu najvećeg sina Brotnja bio je Sabor Republike Hrvatske, supokrovitelj Hrvatski narodni sabor BiH, uz ostale pokrovitelje; Općinu Čitluk, Ministarstvo kulture i športa Hercegovačko- neretvanske županije, Fondaciju za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo te Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske. U glazbenom dijelu programa upriličenog u HNK u Zagrebu sudjelovali su učenici Srednje muzičke škole iz Sarajeva, Glazbene škole Široki Brijeg  te Glazbene škole Pavla Markovca iz Zagreba.

Podijeli objavu