Naslovnica SVIJET Oko 180 Hrvata nalazi se u Izraelu, situacija je izazovna i promjenjiva

Oko 180 Hrvata nalazi se u Izraelu, situacija je izazovna i promjenjiva

Podijeli objavu

Od početka krize Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Izraelu je u stalnom kontaktu s hrvatskim državljanima koji tamo borave. Sukladno prikupljenim informacijama, oko 180 hrvatskih državljana nalazi se trenutno u Izraelu, izvijestili su iz Ministarstva.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, dodaju, intenzivno radi na pronalasku rješenja za repatrijaciju naših državljana u Hrvatsku. Situacija je vrlo izazovna i promjenjiva – putnički zračni promet u Tel Avivu je obustavljen, dok su prelasci preko graničnih prijelaza s Jordanom ograničeni, pojašnjavaju.

“Osiguranje repatrijacije naših državljana je trenutno prioritet. MVEP i Veleposlanstvo RH u Izraelu zajedno s izraelskom stranom, koja planira daljnje međunarodne letove, koordinira mogućnost prijevremenog prijevoza za državljane u najskorijem mogućem roku”, stoji u priopćenju.

“Neka ne napuštaju svoja utočišta”

Ministarstvo vanjskih poslova preporučuje hrvatskim državljanima da ne napuštaju svoje utočište dok se situacija ne stabilizira te dok se ne pronađe mogućnost repatrijacije.

“Pozivamo naše državljane koji se trenutno nalaze u Izraelu da kontaktiraju Veleposlanstvo RH u Tel Avivu, ukoliko to već nisu učinili. Jednako tako, preporučamo im obvezno praćenje uputa Home Front Commanda (https://www.oref.org.il/en), kao i uputa izraelske vojske IDF-a i lokalnih medija.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Tel Avivu i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u stalnom su kontaktu s EU i međunarodnim partnerima te nastavljaju pratiti stanje na terenu”, kažu iz Ministarstva.

Index.hr

Podijeli objavu