Naslovnica POLJOPRIVREDA Ovo je nova sorta luka – bez suza, a skladištenjem postaje sve...

Ovo je nova sorta luka – bez suza, a skladištenjem postaje sve slađi

Podijeli objavu

Sunions, luk bez suza, je već neko vrijeme na europskom tržištu. Ova sorta bez ljutine i oštrine rezultat je više od trideset godina oplemenjivačkog rada, navode u tvrtki BASF. Ideja je nastala prije otprilike 35 godina kada je BASF-ov oplemenjivač bilja Rick Watson želio stvoriti blag, slatki luk koji bi se plasirao na tržište tijekom zimskih mjeseci.

U skladištu razvija slatkoću

Nakon predstavljanja u SAD-u i Španjolskoj, nekoliko velikih lanaca supermarketa je za njega pokazalo interes. Na trgovačkim policama u Španjolskoj može se pronaći od 2020. godine, u Italiji od 2021., u Ujedinjenom Kraljevstvu, Njemačkoj i Francuskoj od 2022. godine.

Ovo je biljka dugog dana, a u Španjolskoj je moguć uzgoj za berbu od kraja srpnja do rujna. Sadi se u proljeće, bere u ranu jesen.

Genetika sorte je takva da glavice s vremenom postaju blaže i slađeg okusa. Za većinu sorti je karakteristično da tijekom skladištenja povećavaju sadržaj tvari koje mu osiguravaju bolje čuvanje, ali i povećavaju ljutinu i oštrinu. Kod ove sorte to nije slučaj. Sadržaj ovih tvari se smanjuje, a on postaje slađi.

Interes uzgajivača

Za njega kažu da mijenja pravila igre u kuhinji, odnosno da nisu potrebne naočale ili ludi trikovi da bi izbjegli suzenje očiju.

BASF vidi Sunions kao novi koncept za tržište luka. Namjeravaju proširiti proizvodnju, a među uzgajivačima već postoji velika zainteresiranost.

Agroklub

Podijeli objavu