Naslovnica POLITIKA Zmijurine, kamenjarke – Zatražena hitna reakcija zbog Kajanove poruke na Facebooku

Zmijurine, kamenjarke – Zatražena hitna reakcija zbog Kajanove poruke na Facebooku

Podijeli objavu

Tijekom jučerašnje sjednice Doma naroda Federalnog parlamenta, Iva Raguž iz HDZ-a BiH podnijela je zahtjev za hitnu reakciju nadležnih tijela, Etičkog povjerenstva bog govora mržnje, prijetnji i pozivanja na linč žena u Domu naroda FBiH.

Radi se, kako tvrdi, o Sanelu Kajanu, zastupniku DF-a u Zastupničkom domu koji je, prema njezinim riječima, žene nazvao zmijurinama kamenjarkama.

Javni linč

”U svojoj inicijativi tražim žurno sazivanje sjednice Povjerenstva za jednakopravnost spolova Doma naroda Parlamenta Federacije BiH radi razmatranja gore navedenog slučaja te poduzimanja potrebnih koraka prema zastupniku Kajanu koji bi trebali ići u smjeru podnešenja prijava; Gender centru Vlade Federacije BiH, Tužiteljstvu BiH, ombudsmenima, UN Women BiH te drugim nevladinim organizacijama koje u svome programu imaju zaštitu prava žena. Također, pozivam ovaj dom da osudi govor mržnje prema ženama koji dolazi iz klupa ovog parlamenta. Sve vas molim za žurnu reakciju jer je pitanje vremena kada će zastupnik Kajan i njegove pristaše preći s riječi na djela te provesti javni linč upućen uz prijetnje, ženama u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH”, navela je izaslanica Raguž.

Damir Džeba, predsjednik Kluba Hrvata od Etičkog povjerenstva Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH je zatražio žurno očitovanje o Kajanovim izjavama na društvenim mrežama te je javno upitao predsjednika ovog povjerenstva Ivicu Šarića, predsjednika Etičkog povjerenstva da se u skladu s etičkim kodeksom izabranih i imenovanih dužnosnika očituje o jeziku mržnje i prijetnjama koje javno iznosi zastupnik Kajan.

”Budući da je Kajan najavio i svoj dolazak u Dom naroda Parlamenta F BiH kako bi citiram „nacionalističku budaletinu“ i „zmiju kamenjarsku“ pogledao u oči, upitao bi Stručnu službu Doma naroda je li Kajan tražio dolazak na sjednicu i jeli među nazočnima“, upitao je Džeba na što mu je predsjedatelj Doma naroda Parlamenta F BiH Tomislav Martinović odgovorio da Kajan nije podnio zahtjev za nazočnost sjednici.

Javna isprika

Pored očitovanja nadležnih povjerenstava o jeziku mržnje, prijetnjama i pozivu na linč žena u Domu naroda, te podnošenja kaznenih prijava, Džeba je Kajana pozvao da se javno ispriča Domu naroda.

“Iako je kameno doba odavno iza nas, Kajan nas svojim jezikom mržnje u njega vraća. Zbog terminologije kojom se koristi zahtjevam javnu ispriku svima nama u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. U tom bi slučaju Sanel Kajan mogao postati Sanel Pokajan”, zaključio je raspravu izaslanik i predsjednik Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta F BiH Damir Džeba.

 

Bljesak.info

Podijeli objavu