Naslovnica POLJOPRIVREDA Maslinovo ulje regulira san i štiti od depresije

Maslinovo ulje regulira san i štiti od depresije

Podijeli objavu

Dok se danas previše naglašava štetan utjecaj prekomjernih masnoća iz prehrane, zaboravlja se da su masti nutrijenti neophodni za normalno funkcioniranje organizma. Zanimljivo je da su 1927. godine znanstvenici Evans i Burr u svom eksperimentu pokazali da životinje hranjene prehranom bez masnoća obolijevaju od nepravilnosti u rastu i reproduktivnim funkcijama. Višestruko nezasićene masne kiseline igraju važnu ulogu u membranama živčanih stanica.

One su glavne komponente retine, mozga i membrana živčanih stanica. Mijelin, ovojnica koja štiti živčanu stanicu, 70 posto je građena od masti, a od masnih kiselina koje grade masti prevladava oleinska kiselina, koja je glavna masna kiselina u maslinovom ulju. Istraživanja su pokazala da se deficit masnih kiselina može povezati s nastankom mnogih poremećaja i bolesti.

Maslinovo ulje je zbog posebitosti svog kemijskog sastava i minimalnog procesiranja prilikom postupka proizvodnje prihvaćeno kao primjer zdrave masnoće. Zdravstveni učinci maslinovog ulja raznoliki su i objašnjavaju se specifičnim djelovanjem bioloških aktivnih spojeva iz ulja (polifenoli poput oleuropeina, tirozola, hidroksitirozola) te masnih kiselina koje se nalaze u ulju.

U maslinovom ulju prevladava mononezasićena masna kiselina, oleinska kiselina, na koju otpada od 70 do 80 posto ukupnog sastava masnih kiselina. Oleinska kiselina posjeduje širok spektar bioloških aktivnosti u koje se ubraja njezino antikancerogeno djelovanje, utjecaj na smanjenje koncentracije lošeg, LDL kolesterola u krvi, protuupalno djelovanje, regulacija koncentracije glukoze u krvi.

U novije vrijeme, rezultati istraživanja povezuju mononezasićenu oleinsku kiselinu s pravilnom regulacijom sna. Nesanica ili insomnija je najčešći poremećaj sna.

Poremećaj spavanja je vrlo čest simptom kod ljudi koji pate od depresije. Poremećaj spavanja može uzrokovati emocionalne promjene, poteškoće u memoriranju, lošije motoričke sposobnosti, smanjenu učinkovitost na poslu, povećanu učestalost nezgoda u prometu.

Ulomak iz teksta objavljenog u 65. broju časopisa Maslinar

Agroportal.hr

Podijeli objavu