Naslovnica POLITIKA Usvojeno više zakonskih rješenja, među ostalim i zakon kojim se ispravlja nepravda...

Usvojeno više zakonskih rješenja, među ostalim i zakon kojim se ispravlja nepravda prema pripadnicima Oružanih snaga BiH umirovljenim nakon 2018.

Podijeli objavu

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH održao je danas pod predsjedanjem Tomislava Martinovića, redovitu sjednicu s obimnim dnevnim redom na kojem je bilo više zakona, prijedloga i nacrta.

Potvrdom u Domu naroda omogućeno je stupanje na snagu Zakona o ujednačavanju mirovina ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH. Ovim zakonom ispravlja se nepravda prema oko dvije tisuće bivših pripadnika Oružanih snaga BiH koji su umirovljeni nakon 2018. godine, na način da će im isplatni koeficijent prilikom obračuna mirovina biti ujednačen s ostalim umirovljenim pripadnicima Oružanih snaga BiH ta takootklonjena diskriminacija nastala uvođenjem diferenciranih isplatnih koeficijenata.

Dom naroda potvrdio je Zakon o izmjenama i dopunama zakona o razvojačenim braniteljima i članovima njihovih obitelji kojim se povećava iznos braniteljskog dodatka, odnosno naknade razvojačenim braniteljima na način da se umjesto 2018. kao referentne, uzima prošla godina. Iznos egzitencijalne naknade usklađivat će se s rastom cijena osnovnih životnih namirnica i BDP-a.

Dom naroda usvojio je i Zakon o izmjenama zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode kojim je nakon otpate glavnice, produljen rok za plaćanje kamata na neuplaćene javne prihode. Potporu izaslanika dobio je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja građana u postupku privatizacije kojim je produljen rok za otkup stanova na kojima postoji stanarsko pravo, kao i i Zakon o konstituiranju novih općina u F BiH te izmjeni i dopuni područja općina podijeljenih međuentitetskom i međužupanijskom crtom. U pitanju je ispravka naziva naseljenog mjesta u općini Ravno iz Trebimlja u Trebinja.

Većinom glasova Dom naroda Federalnog parlamenta odobro je danas i Nacrt zakona o jakim alkoholnim pićima te zadužio predlagatelja, Vladu F BiH da prije drugog čitanja, odnosno vraćanja u formi Prijedloga, o ovom zakonu organizira tromjesečnu javnu raspravu. Donošenjem ovog zakona u F BiH bi se trebala urediti oblasti proizvodnje i prometa jakih alkoholnih pića. Također u formi nacrta, izglasan je i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na razini Federacije BiH. Predloženi zakon ocijenjen je dobrom osnovom za donošenje zakona koji će uz uvođenje elektronskih dozvola olakšati pribavljanje dokumentacije o vlasništvu nad zemljom građanima, ali i ubrzati i investicije u građevinskom sektoru. Klub Hrvata inicirao je danas donošenje zakona o elektronskom potpisu i pečatu radi dodatnog ubrzanja investicija.

Uz navedene, Dom naroda usvojio je, također u formi nacrta, Zakon o izmjenama i dopunama Obiteljskog zakona F BiH. Suština je donosenog zakona uvođenje instituta djelomičnog oduzimanja poslobne sposobnosti umjesto dosadašnjeg potpunog. Usvojen je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvanparničnom postupku.

Većinom glasova, Dom naroda Parlamenta Federacije BiH usvojio je i Strategiju razvitka turizma Federacije BiH za razdoblje 2022.-2027. godine, dokument koji bi trebao osigurati planski razvoj turizma uz značajnija ulaganja, uključujući i sredstva iz Europskih fondova. Prihvaćena je i informacija o aktivnostima u postupku izdavanja Energetske dozvole za izgradnju fotonaponske elektrane JP „Elektroprivreda HZ HB“.

Dom naroda na današnjoj je sjednici prihvatio i tri odluke o zaduženju s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj, IBRD za sljedeće projekte: Projekt unapriješenja kvalitete zraka, Projekt financiranja razvojne politike zdravstvenog sektora te Projekt modernizacije vodnih i sanitarnih usluga.

Podijeli objavu