Naslovnica POLITIKA Isticanje zastave Europske unije obvezno u BiH

Isticanje zastave Europske unije obvezno u BiH

Podijeli objavu

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ureda predsjedateljice, jednoglasno je donijelo Odluku o isticanju zastave Europske unije (EU) u ministarstvima, upravnim organizacijama i drugim tijelima Vijeća ministara BiH – u novom tekstu.

Isticanjem zastave EU-a uz zastavu BiH, Vijeće ministara BiH, nakon što je Bosna i Hercegovina dobila status kandidata, izražava opredijeljenost i posvećenost ciljevima i europskim vrijednostima na kojima počiva EU, kao što su poštovanje ljudskog dostojanstva, slobode, demokracije, jednakosti, vladavine prava i poštovanje ljudskih prava, uključujući i prava pripadnika manjina, u društvu u kojem prevladavaju pluralizam, nediskriminacija, tolerancija, pravda, solidarnost i jednakost žena i muškaraca.

Prema Odluci, uz zastavu BiH, na zgradi u kojoj se nalazi sjedište ministarstva, upravne organizacije i drugog tijela koje je osnovalo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ističe se zastava Europske unije. Prednost u isticanju ima zastava Bosne i Hercegovine.

Kada se ističu jedna pored druge, zastava Bosne i Hercegovine se nalazi s lijeve strane, sprijeda gledano, u odnosu na zastavu Europske unije.

“Malo ljudi zna da je izvorna verzija zastave ujedinjene Europe zapravo „marijanska“ jer je 12 zvijezda na zastavi stavljeno u čast Djevice Marije.”

Ova odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Službenom glasniku BiH, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Rama-Prozor.info

Podijeli objavu