Naslovnica Nekategorizirano Skupština HNŽ usvojila nove odluke kojima su proširena prava za neke skupine...

Skupština HNŽ usvojila nove odluke kojima su proširena prava za neke skupine stanovništva

Podijeli objavu

Danas je održana sjednica Skupštine HNŽ-a na kojoj se raspravljalo o Izmjenama i dopunama Zakona o materijalnoj potpori obiteljima s djecom, posebno na uvođenje novog prava na dječji dodatak za djecu s poteškoćama u razvoju ili invaliditetom.

Prema federalnom zakonu, uvjet za ostvarivanje prava na dječji dodatak bilo je da ukupni mjesečni prihodi po članu zajedničkog kućanstva ne prelaze 40% najniže prosječne plaće u Federaciji Bosne i Hercegovine. Međutim, Zakon donosi dodatnu potporu, omogućavajući svoj djeci s poteškoćama u razvoju ili invaliditetom da ostvare pravo na dječji dodatak bez obzira na visinu prihoda zajedničkog kućanstva.

Također, raspravljalo se o jasnijem reguliranju uvjeta za ostvarivanje prava na novčanu pomoć nezaposlenoj porodilji, što je također obuhvaćeno predloženim izmjenama i dopunama Zakona. Financiranje ovih promjena predviđeno je proračunom Hercegovačko-neretvanske županije u iznosu od 1.000.000,00 KM. Ove promjene prikazuju posvećenost Skupštine HNŽ unapređenju kvaliteta života obitelji s djecom u županiji.

Usvojene su i dopune Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, iz razloga usklađivanja s federalnim zakonom koji je usvojen tijekom prošle godine, uz dva amandmana zastupnika Olivera Solde i Armana Zalihića.

Ovim dopunama Zakona i podnesenim Amandmanima će se osigurati prioritet u zapošljavanju branitelja i članova njihovih obitelji te će se povećati egzistencijalna naknada sa dosadašnjim 5 KM po mjesecu na 6 KM po mjesecu.

Skupština Hercegovačko – neretvanske županije je sukladno svojim nadležnostima dala suglasnost na Prostorni plan Grada Čapljina.

Zaključkom Skupštine dato je pozitivno mišljenje na Statut Zavoda za javno zdravstvo HNŽ, ovim Statutom usklađuje se organizacija i poslovanje Zavoda za javno zdravstvo HNŽ sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i propisima donesenim na osnovu ovog zakona.

Brotnjo.info

Podijeli objavu