Naslovnica CRNA KRONIKA Carina oduzela janjad na granici

Carina oduzela janjad na granici

Podijeli objavu

Carinski službenici u carinskoj ispostavi Gradiška otkrili su prekršaj i privremeno oduzeli 220 komada janjadi čija se ukupna vrijednost sa uvoznim trošarinama procjenjuje na 35.633 KM.

Uvoznik iz Posušja je prilikom uvoznog carinjenja u carinskoj deklaraciji prijavio za uvoz u BiH 300 komada ovaca za klanje III klase. Zbog nelogičnosti u broju ovaca i ukupnoj težini izvršen je detaljan pregled pošiljke, vaganje i sravnjavanje ušnih markica životinja.

Utvrđeno je da se na kamionu nalazilo 80 ovaca za klanje III klase i 220 komada jagnjadi. Krivo deklarišući robu pokušalo se izbjeći plaćanje stvarno predviđenih uvoznih trošarina.

Naime prilikom uvoza ovaca iz Hrvatske u BiH plaća se se samo PDV na utvrđenu carinsku vrijednost, dok se prilikom uvoza janjadi, pored PDV-a, plaća i carina 10%, kao i prelevman u iznosu od 0,50 KM po kg. Tako je ukupna vrijednost jagnjadi procijenjna na 35.633 KM, od čega se samo na uvozne trošarine odnosi 9.902 KM.

Janjad je privremeno oduzeta, a zbog specifičnosti ove vrste robe i obavezne karantene, ista je smješetna kod uvoznika do okončnja postupka i prodaje životinja.

Podijeli objavu