Naslovnica GOSPODARSTVO Shopping u BiH: Slavonci potrošili milijune eura u trgovinama preko Save

  Shopping u BiH: Slavonci potrošili milijune eura u trgovinama preko Save

  Podijeli objavu

  Iako su od 1. siječnja ove godine, nakon što je Hrvatska postala članica Schengena, zadužena za čuvanje vanjske granice Europske unije, kontrole na graničnim prijelazima prema trećim zemljama pooštrene, Slavonci i dalje rado odlaze u kupovinu u susjednu BiH, ali vrste i količine robe koju mogu unijeti u Hrvatsku znatno su ograničene.

  Brojke ipak pokazuju rast potrošnje.

  Prema dostavljenim podacima s pet bosanskohercegovačkih graničnih prijelaza koji vode prema Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji, u proteklih su osam mjeseci “preko Save” potrošili oko 9.3 milijuna eura i podnijeli ukupno 58.250 zahtjeva za povrat PDV-a, u iznosu od približno 1.35 milijuna eura. Usporedbe radi, lani je u istom razdoblju ukupna potrošnja iznosila oko osam milijuna eura, a zahtjeva za povrat PDV-a bilo je 48.880.

  Strani državljani za sve potrošeno, osim za iznesena mineralna ulja (petrolej, dizel-gorivo, ulje za loženje, ekstra lako i lako specijalno, motorni i bezolovni benzin), alkohol i alkoholna pića te prerađevine od duhana, ostvaruju pravo na povrat PDV-a od 17 posto. Samim tim su iznosi koje Slavonci ostavljaju u BiH puno veći od onih koje pokazuju zahtjevi za povrat PDV-a.

  Najviše zahtjeva, njih 21.081, podneseno je na graničnom prijelazu Orašje, gdje je zatražen povrat poreza na ukupnu potrošnju u iznosu od oko 3.3 milijuna eura. Prema broju zahtjeva slijede Šamac (11.789), Brčko (10.619), Gradiška (9381) i Brod (5380).

  Prema podatcima koje je dostavljeno iz Odjela za komunikacije i međunarodnu suradnju Uprave za neizravno oporezivanje BiH, strani državljani su u prvih osam mjeseci 2023. kupili robe u vrijednosti od približno 24.4 milijuna eura. Prilikom napuštanja carinskog prostora BiH podnijeli su 161.187 zahtjeva za povrat PDV-a, u ukupnom iznosu od 3.5 milijuna eura. Najčešće je riječ o robi široke potrošnje. Ti pokazatelji govore kako je potrošnja povećana za gotovo tri milijuna eura u odnosu prema istom razdoblju lani, kada je iznosila 21.3 milijuna eura. Tada je zatraženo približno 3.1 milijun eura povrata PDV-a.

  Nezavisne novine

  Podijeli objavu