Naslovnica SUSJEDSTVO Osnovno obrazovanje u Hrvatskoj će bit produženo s 8 na 9 godina?

Osnovno obrazovanje u Hrvatskoj će bit produženo s 8 na 9 godina?

Podijeli objavu

U većini europskih država obvezno obrazovanje traje od 10 do 12 godina. Najveći iskorak vidljiv je u Francuskoj – petnaestogodišnje obvezno školovanje djeca započinju s 3 i završavaju s 18 godina. Najmanje 13 godina učenici se školuju u Belgiji, Mađarskoj, Rumunjskoj i pet njemačkih pokrajina.

Obvezno školovanje najkraće je u Poljskoj, Sloveniji i Estoniji, gdje traje 9, te u Hrvatskoj 8 godina. Primjerice u Finskoj je do 18. godine obrazovanje obvezno i besplatno.

– Do 18 godine moraju ići zato jer se vidjelo da je nekim roditeljima preskupo plaćati jer nemaju dovoljno novaca, objasnio je Igor Vukelić, Gimnazija Luostarivuoren Lyseon, Finska, stručnjak za profesionalnu orijentaciju.

Resorni ministar Radovan Fuchs ne smatra da Hrvatska treba ići u smjeru produljenja obveznog obrazovanja do prve kvalifikacije.

– To nije opcija jer u Hrvatskoj imamo najveći postotak učenika koji nakon osnovnog obrazovanja nastavljaju školovanje i po tome smo u vrhu zemalja EU-a, izjavio je ministar znanosti i obrazovanja, jučer na prvi dan nove školske godine.

– Ono što u Hrvatskoj treba produljiti je osnovno obrazovanje i to na 9 godina. To i zadržavanje trajanja srednje škole bi omogućilo Hrvatskoj puno bolju prerspektivu u idućih 30-40 godina, smatra Boris Jokić, ravnatelj Instituta za društvena istraživanja.

HRT.hr

Podijeli objavu