Naslovnica SERVISNE INFORMACIJE Stigla je klimatološka jesen: Evo kakvo nas vrijeme očekuje, na vidiku promjena…

Stigla je klimatološka jesen: Evo kakvo nas vrijeme očekuje, na vidiku promjena…

Podijeli objavu

Točno u ponoć 1. rujna počela je klimatološka jesen.

U meteorologiji, odnosno klimatologiji, godišnja doba počinju prvog dana u mjesecu zbog praktičnih razloga – jednostavnije statističke obrade.

Naravno, kalendarsko ljeto se nastavlja do trenutka jesenske ravnodnevnice ili ekvinocija, a to će ove godine biti u subotu 23. rujna i tada će nastupiti jesen i kalendarski (astronomski).

Vrijeme u prvim danima rujna

Vikend pred nama većim dijelom uglavnom sunčan, topao, a ponegdje i vrlo vruć. Temperature će ponovno dosegnuti 30°C, ponegdje i koji stupanj više, dok će noći i jutra biti razmjerno svježi.

Vjetar će okretati na jugozapadne i južne smjerove, što će biti uvod u promjenu vremena, koju će donijeti hladna fronta sa sjeveroistoka i istoka Europe.

U takvim okolnostima potkraj nedjelje, u noći na ponedjeljak i u ponedjeljak očekuje se prolazno naoblačenje uz lokalnu pojavu kiše i grmljavinskih pljuskova, ponegdje i kratkotrajnih nepogoda, i to uglavnom u Bosni i većem dijelu kopnene Hrvatske.

Mogućnost za vrlo slabu kišu u noći na ponedjeljak ponegdje u Hercegovini i zaleđu Dalmacije.

Od kraja nedjelje i početkom sljedećeg tjedna zapuhati će umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu i većem dijelu Hercegovine i u umjerena i jaka, na udare povremeno olujna bura.

Očekuje se pad temperatura za pet do deset, ponegdje i za petnaestak stupnjeva – piše prof. Zoran Zadro na stranici Globalna klima i vrijeme.

Podijeli objavu