Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Ovo je novi prometni znak, evo što označava!

  Ovo je novi prometni znak, evo što označava!

  Podijeli objavu
  Foto: lyonmag.com

  Prometni znak ‘Bijeli dijamant’ namijenjen je ekologiji: označava prometni trak namijenjen vozilima s nultom emisijom i/ili s dva i više putnika.

  Samo određena vozila i skupine ljudi smiju voziti trakama koje su označene novim prometnim znakom u Francuskoj (vidi sliku gore). Osim javnog prijevoza i taksija, dopušteni su i automobili s francuskom naljepnicom nulte emisije (uglavnom električni automobili) i vozila s najmanje dvije osobe u vozilu.

  Nepoštivanje znaka trebalo bi rezultirati kaznom do 135 eura. Dok se znak već koristi u gradovima Lyonu i Strasbourgu, između ostalih, i provjerava se usklađenost s pravilom, rečeno je da će u budućnosti biti postavljen diljem zemlje. Ideja koja stoji iza novog prometnog znaka u Francuskoj je očita: s ograničenim trakovima država želi stvoriti poticaje za klimatski prihvatljivu mobilnost.

  Također se uklapa da Francuska isplaćuje bonuse za zajedničko putovanje od 2023. Pristup sličan novom prometnom znaku već je isproban u drugim europskim zemljama, a već je raširen u SAD-u, gdje postoje takozvane “carpool trake” za automobile s dva ili više putnika.

  Željko Marušić / Autoportal.hr

  Podijeli objavu