Naslovnica BiH Glavni tužitelj i ravnatelj MUP-a u HNŽ potpisali protokol o uspostavi foruma...

Glavni tužitelj i ravnatelj MUP-a u HNŽ potpisali protokol o uspostavi foruma za suradnju

Podijeli objavu
Robert Perić i Zdenko Kovač

U prostorijama Županijskog tužiteljstva HNŽ Mostar danas je potpisan Protokol o uspostavi Foruma za suradnjuizmeđu Županijskog tužiteljstva HNŽ Mostar i Ministarstva unutarnjih poslova HNŽ – Uprave policije HNŽ, kojeg su potpisali Glavni županijski tužitelj Tužiteljstva HNŽ, Zdenko Kovač i ravnatelj Uprave policije HNŽ, Ministarstva unutarnjih poslova HNŽ, Robert Perić.

Protokol je rezultat opredjeljenja obje institucije da ojačaju suradnju u cilju provođenja proaktivnih istraga u borbi protiv organiziranog kriminala, gospodarskog kriminala i korupcije, a naročito korupcije visoke razine, nedopuštene trgovine drogama, svih oblika nasilja u obitelji, te oblasti sigurnosti prometa na cestama i drugih složenijih kaznenih djela.

Suradnja institucija u okviru Foruma podrazumijeva i formiranje zajedničkih istražnih timova, kao i unaprjeđenje sustava razmjene informacija kroz redovne sastanke, organiziranje okruglih stolova, radionica, seminara i ostalih vidova razmjene informacija u cilju veće transparentnosti u radu, te unaprjeđenje rada i zakonitosti pribavljanja dokaza u provođenju istraga.

Potpisnici Protokola će ostvarivati međusobnu suradnju sukladno odredbama ovog Protokola, ZKP-a F BiH, Zakona o Županijskom tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije, Zakona o unutarnjim poslovima Hercegovačko-neretvanske županije i Uputstva o postupanju tužitelja i ovlaštene službene osobe u otkrivanju kaznenog djela, počinitelja i provođenju istrage, uz poštivanje međunarodnih sporazuma i odgovarajućeg domaćeg zakonodavstva.

Istaknuta je potreba što žurnije kadrovske popune Ministarstva unutarnjih poslova HNŽ, naročito u Sektoru kriminalističke policije, kao i potreba što bolje tehničko-materijalne opremljenosti ove institucije.

Proaktivno djelovanje, zajedničko planiranje, suradnja prije i u tijeku istraga, su ključni principi koji će omogućiti efikasnije otkrivanje i procesuiranje počinitelja svih kaznenih djelana području HN županije – priopćeno je.

Podijeli objavu