Naslovnica POLITIKA Koristi je 1.087 osoba: Diplomatska putovnica BiH košta 40KM, a evo tko...

Koristi je 1.087 osoba: Diplomatska putovnica BiH košta 40KM, a evo tko ima pravo na istu

Podijeli objavu

Zaključno sa 1. kolovozom 2023. godine, 1.087 državljana BiH posjeduje diplomatsku putonicu.

Iz Ministarstva vanjskih poslova (MP) BiH rekli su za “Nezavisne novine” da se diplomatska putovnica izdaje sukladno odredbama Zakona o putnim ispravama BiH i Pravilnika o izdavanju diplomatskih putovnica (“Službeni glasnik BiH” broj 95/14), te Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o izdavanju diplomatskih putovnica (“Službeni glasnik BiH” broj 28/18) i Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o izdavanju diplomatskih putovnica (“Službeni glasnik BiH” broj broj 36/20.

“Uvidom u elektronsku evidenciju izdatih diplomatskih putovnica od 1. kolovoza 2018. godine do 1. kolovoza 2023. godine, izdato je 1.087 diplomatskih putovnica. Razlog uzimanja navedenog razdoblja jest što diplomatska putovnica imaj rok važenja pet godina. Diplomatska putovnica košta 40 KM”, pojasnili su iz MVP-a.

Pravo na diplomatsku putovnicu imaju predsjedatelj Predsjedništva BiH, članovi Predsjedništva BiH, predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, zastupnici oba doma Parlamentarne skupštine BiH, predsjedatelj Vijeća ministara, te ministri i zamjenici ministara.

Tu su i predsjednik Ustavnog suda BiH i suci tog suda, predsjednik Suda BiH, javni tužtelj, kao i direktori Direkcije za europske integracije BiH, Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDEEA), Granične policije, Službe za poslove sa strancima, Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), zatim načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH.

Diplomatsku privilegiju imaju i predsjednici i potpredsjednici Republike Srpske i Federacije BiH, te premijeri oba entiteta.

Podijeli objavu