Naslovnica CRNA KRONIKA Određen im jednomjesečni pritvor zbog poticanja na davanje lažnog iskaza

Određen im jednomjesečni pritvor zbog poticanja na davanje lažnog iskaza

Podijeli objavu

Na prijedlog Županijskog tužiteljstva HNŽ Mostar, rješenjem Općinskog suda u Mostaru od 11.08.2023. godine, određen je pritvor u trajanju od po najdulje 1 (jedan) mjesec, prema osumnjičenima E. B., (1965.), iz Mostara i K. E. (1997.), iz Mostara, zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo „Udruživanje radi činjenja kaznenih djela“ u vezi sa produljenim kaznenim djelom „Davanje lažnog iskaza“ i u vezi sa kaznenim djelom „Lažno prijavljivanje“ KZ F BIH.

Naime, osumnjičenima se stavlja na teret da su svojim upornim i kontinuiranim djelovanjem u proteklom razdoblju, utjecajem i poticanje na kaznena djela davanja lažnog iskaza i lažnog prijavljivanja, kao i na drugi način, pokušali ometati rad pravosuđa, odnosno, ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke i sudionike, u predmetu koji se vodi pred Županijskim sudom u Mostaru protiv organizirane kriminalne grupe kojom je rukovodio Sado Đugum.

Općinski sud u Mostaru je ocijenio kako je sasvim utemeljeno i opravdano određivanje pritvora osumnjičenima, jer postoji osnovana bojazan da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za kazneni postupak i jer naročite okolnosti ukazuju da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke, sudionike ili prikrivače, te jer naročite okolnosti opravdavaju strah da će ponoviti kazneno djelo ili da će dovršiti pokušano kazneno djelo ili da će učiniti kazneno djelo kojim prijete, a za ta kaznena djela može se izreći kazna zatvora najmanje od 3 (tri) godine ili teža kazna.

Naime, radi se o nastavku operativnih akcija „HUM“ i „HUM I“ koje aktivnosti pod nadzorom Županijskog tužiteljstva HNŽ poduzimaju policijski službenici Federalne uprave policije (FUP), a koje su usmjerene na otkrivanje i procesuiranje organizirane kriminalne skupine koja se specijalizirala za organiziranu trgovinu ljudima u svrhu stjecanja protupravne imovinske koristi.

Napominjemo da je E. B. već ranije pravomoćno osuđen na uvjetnu osudu za istovrsno kazneno djelo, a vezano za isti predmet i postupak.

Županijsko tužiteljstvo HNŽ u suradnji s Federalnom upravom policije (FUP) nastavlja s poduzimanjem istražnih radnji u ovom predmetu u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima su počinjena ova kaznena djela – priopćeno je.

Napomena:
„Prema načelu pretpostavke nevinosti iz čl. 3. st. 1. ZKP-a F BiH, svatko se smatra nevinim za kazneno djelo dok se pravomoćnom presudom suda ne utvrdi njegova krivnja, radi čega potvrđivanjem optužnice protiv određene osobe za konkretno kazneno djelo, ne predstavlja njenu kaznenu odgovornost za počinjenje kaznenog djela, jer se krivnja počinitelja utvrđuje pravomoćnom presudom.“

Podijeli objavu