Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Sezonska prognoza za jesen 2023.

  Sezonska prognoza za jesen 2023.

  Podijeli objavu

  Stranica Globalna klima i vrijeme koju uređuje prof. Zoran Zadro objavila je sezonsku prognozu za predstojeću jesen.

  Prema najnovijim dugoročnim sezonskim prognozama jesen pred nama bi mogla biti temperaturno malo toplija, a to se ponajprije odnosi na prvi dio jeseni.

  Drugi dio i kraj jeseni trebao bi temperaturno biti prosječan, ili hladniji što bi donijelo prve mrazeve i snježne oborine u gorju, a moguće i u ponekim nizinama regije.

  Što se oborina tiče, najnovije prognoze ukazuju na mogućnost viška oborine u odnosu na prosjek za Jadran i dijelove uz Jadran, Hercegovinu te veći dio Bosne.

  Valovi vrućina ljeti kroz povijest omogućavali su zagrijavanja golemih vodenih površina u Sredozemlju. To se događa i ove godine.

  Tople vode Sredozemnog “bazena”, imat će svoje ekstremne posljedice za našu regiju, ne samo tijekom jeseni, nego vjerojatno i tijekom nadolazeće zime.

  U takvim okolnostima ciklone koje se razviju nad tako zagrijanom vodom mogu kreirati raznorazne ekstremne vremenske situacije, od nastanka razornih oluja (tornada i pijavica) do ekstrema u količini oborina, koji mogu za kratko vremensko razdoblje mogu uzrokovati poplave.

  Jesen će nam podariti i lijepe dane uz Miholjsko ljeto također, stoga ih svakako treba iskoristiti za pripremu ogrjeva, koji će nam itekako zatrebati za novu zimsku sezonu – navodi se u obajvi.

  Podijeli objavu