Naslovnica GOSPODARSTVO Podravka dosegla vrijedost od milijardu eura

  Podravka dosegla vrijedost od milijardu eura

  Podijeli objavu
  Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke / Foto: Podravka

  Na isti dan 2022. cijena dionice koprivničkog diva bila je 77,51 euro, dok su milijunski prometi, osim dva protekla dana, posljednji puta zabilježeni u studenom, i to od 1,32 milijuna eura.

  Tržišna vrijednost Podravke jučer je premašila milijardu eura. Nakon ponedjeljka kad je trgovanje zaključeno s rekordnih 140 eura po dionici (1054,83 kn) i prometom od 1,45 milijuna eura, jučerašnja vrijednost dionice u jednom je trenutku porasla i za dodatnih 1,79%, na 142,50 eura, što znači da je u tom trenutku kompanija vrijedila visokih 1,011 milijardi eura. No pred kraj trgovanja dionica je pala na 139 eura, uz promet od 1,15 mil. eura. Na isti dan lanjske godine cijena dionice bila je 77,51 euro, dok su milijunski prometi, osim dva protekla dana, zadnji puta zabilježeni lani u studenom, i to od 1,32 milijuna eura.

  Na krilima dobrih rezultata

  Na zahtjev Zagrebačke burze za očitovanjem postoje li okolnosti koje nisu poznate široj investicijskoj javnosti, a mogle su potaknuti ovako žustru trgovinu, iz Podravke su, podsjetimo, u ponedjeljak odgovorili kako im “nisu poznate nikakve nove okolnosti ili činjenice koje utječu ili bi mogle utjecati na nastanak povlaštenih informacija koje bi mogle imati za posljedicu promjenu cijene dionica, a da ne proizlaze iz informacija koje su općepoznate ili koje su ranije dostavljene Zagrebačkoj burzi”.

  Kako bilo, upućeni koje smo kontaktirali kažu kako se, gleda li se pojedinačno, ne događa ništa specijalno što bi toliko poguralo cijene dionice Podravke. No niz akumuliranih faktora poput ograničene ponude atraktivnih dionica na burzi, Podravkina likvidnost, činjenica da je hrana zanimljiv sektor, priča kako Podravka preuzima Fortenovin poljoprivredno-prehrambeni biznis te da se, osim MI Braće Pivac, za nju zanimaju i neki strani fondovi koji investiraju u regiji – stvorila je dobru potražnju za dionicama, a to je, naravno, i dobra podrška rastu cijene dionice.

  “Jako dobri financijski rezultati Podravke jer se solidno snašla u inflacijskom okruženju, vjerovanje da će se tako i nastaviti te dobra turistička sezona, sve je to pomalo utjecalo na živost kupnje na burzi”, kaže jedan od financijskih stručnjaka. Podsjetimo, prije dva tjedna Grupa Podravka izvijestila je da je u prvom polugodištu ostvarila prihode od 346,3 milijuna eura, što je rast od 8% u odnosu na isto razdoblje lani.

  Ultradugoročni ulagači

  Iz Podravke su jučer izvijestili ZSE kako je Mesna industrija Braća Pivac prešla prag od 5% glasačkih prava u Podravci. Kako se navodi, 4. kolovoza kupila je 3754 dionice ili 0,05% čime je stekla ukupno 358.450 dionica te sada ima 5,03% udjela u Podravci. Upućeni tvrde da je to neznatan doprinos trenutačnom zbivanju s dionicom. Pivci su, tvrdi se, ultradugoročni investitori, vrlo konzervativni i u pravilu ne ulažu u biznise koje ne poznaju i za koje misle da nisu profitabilni. Očito imaju viška keša, cilj im je da budu najveća prehrambena tvrtka u RH, i za njih je to dobro plasiran novac koji nije uložen u neke druge tvrtke, kaže naš sugovornik. Dodaje da je u Podravci trenutačno teško bilo što postići uz državu i mirovince koji su većinski vlasnici. No država će, smatra, kad-tad izaći iz Podravke.

  Poslovni.hr

  Podijeli objavu