Naslovnica GOSPODARSTVO Potražnja za strujom spustit će se na najnižu razinu od početka desetljeća

  Potražnja za strujom spustit će se na najnižu razinu od početka desetljeća

  Podijeli objavu

  Potražnja za strujom u EU spustit će se u ovoj godini na najnižu razinu od početka desetljeća, odražavajući probleme u industriji, procjenjuje Međunarodna agencija za energiju (IEA), ističući raskorak u potrošnji između razvijenih i zemalja u razvoju.

  Potražnja za strujom u EU smanjit će se i ove godine za tri posto i spustiti na najnižu razinu od 2002. godine, izračunali su u IEA-i. Veliki europski industrijski potrošači još se nisu oporavili od prošlogodišnjeg pada proizvodnje, ističe agencija, potkrepljujući ocjenu 6-postotnim padom potražnje za strujom u prvoj polovini godine.

  U 2022. gotovo dvije trećine neto smanjenja potražnje za strujom bilo je povezano s industrijskim tvrtkama koje su muku mučile s povišenim cijenama energije, a trend se protegao i na dobar dio ove godine, unatoč spuštanju cijena energenata i struje s rekordnih razina, dodaju.

  Smanjena potrošnja u industriji prevagnut će ove godine nad rekordnim brojem novih električnih vozila i nad ugradnjom dizalica topline, procjenjuju. “Zakonodavne mjere u inozemstvu privlače industrijska ulaganja i pritišću konkurentnost europske industrije”, objašnjavaju. “EU je na prekretnici”, zaključuje IEA.

  U svom izvješću IEA očekuje da će potražnja porasti za nešto manje od dva posto u 2023., što je pad u odnosu na prošlogodišnjih 2.3 posto te prosječnu stopu rasta od 2.4 posto. To smanjenje rezultat je pada potražnje električne energije u naprednim gospodarstvima, piše IEA, a kao razlog navodi aktualne učinke energetske krize i sporiji gospodarski rast.

  U 2024. godini predviđa da će se rast globalne potražnje za električnom energijom porasti na 3.3 posto kako će se i očekivanja u vezi s gospodarskim izgledima poboljšavati. Potrošnja struje smanjit će se ove godine i u SAD-u, za gotovo dva posto, i u Japanu, za tri posto.

  Značajan pad potražnje u skupini razvijenih gospodarstava u oštroj je suprotnosti s rastom u gospodarstvima u nastajanju, poput Kine i Indije. IEA tako prognozira da će potražnja za strujom u Kini ove godine porasti za 5.3 posto. U Indiji rast će u idućim godinama u prosjeku za 6.5 posto.

  Slabija potražnja u razvijenim zemljama očitovat će se u sporijem rastu na globalnoj razini u ovoj godini, koji bi trebao biti nešto slabiji od dva posto. U 2022. potražnja je po IEA-inoj procjeni porasla za 2.3 posto.

  HINA

  Podijeli objavu