Naslovnica CRNA KRONIKA Posljedice oluje u Hrvatskoj: Četvero mrtvih, 200 ozlijeđenih, oštećeno više od 2000...

Posljedice oluje u Hrvatskoj: Četvero mrtvih, 200 ozlijeđenih, oštećeno više od 2000 objekata

Podijeli objavu

U olujnom nevremenu koje je jučer pogodilo Hrvatsku život su izgubile četiri osobe, dvjestotinjak ih je ozlijeđeno, oštećeno je više od 2000 objekata, a županijski centri 112 zaprimili su više od 4500 poziva.

Nevrijeme je zahvatilo 14 županija i grad Zagreb, a pozivi županijskim centrima većinom su se odnosili na nevrijeme i njegove posljedice, objavilo je danas Ravnateljstvo civilne zaštite.

Četvero mrtvih, samo u Zagrebu 130 ozlijeđenih

Smrtno su stradale četiri osobe – dvije na području Zagreba, jedna na području Brodsko-posavske županije te vatrogasac na području Vukovarsko-srijemske županije.

Prema podacima Ministarstva zdravstva na području Zagreba ozlijeđeno je 130 osoba, od čega 13 teže, a na području Zagrebačke županije, prema podacima objavljenim na internetskoj stranici Ravnateljstva civilne zaštite, ozlijeđene su dvije te u Brodsko-posavskoj više od deset osoba.

U Požeško-slavonskoj županiji ozlijeđeno je deset osoba, dok je u Vukovarsko-srijemskoj trideset osoba zatražilo liječničku pomoć, a četiri su hospitalizirane.

Oštećeno više od 2000 objekata

Oštećeno je više od 2000 stambenih, gospodarskih i drugih objekata te veći broj vozila, a iz Ravnateljstva napominju da nastavljaju utvrđivati štete.

Među ostalim, na području Zagreba od značajnijih objekata oštećeni su dvije škole, dva doma zdravlja, pet klinika i bolnica, a na području Zagrebačke županije oštećeno je oko 900 objekata.

U Brodsko-posavskoj županiji oštećeno je više od 300 krovova, a u Požeško-slavonskoj oko 250 objekata, od čega 50 teže. U Karlovačkoj županiji oštećeno je 350 objekata, a u Sisačko-moslavačkoj više od 100 krovišta na kućama i dva krovišta na školama u Kutini i Gornjoj Gračenici.

Srušen zvonik crkve, oštećeni krovovi na tri škole

Na području Vukovarsko-srijemske županije srušen je zvonik crkve, a vjetar je oštetio krov na tri škole, dok je u Krapinsko-zagorskoj županiji oštećeno 21 krovište raznih objekata.

U otklanjanju posljedica nevremena bile su angažirane sve raspoložive snage žurnih službi (vatrogasci, policija i hitna medicinska pomoć), pripadnici civilne zaštite i komunalnih službi, a i građani su se sami organizirali i pomogli u raščišćavanju i uklanjanju granja i raznih predmeta s prometnica.

HVZ: 1507 intervencija s 3865 vatrogasaca i 1604 vozila

Hrvatska vatrogasna zajednica priopćila je da je do sada zabilježeno 1507 intervencija u kojima je sudjelovalo 3865 vatrogasaca s 1604 vozila, podaci o broju intervencija neprestano se povećavaju, a vatrogasci uklanjanju stabla, granje i crjepove s kolnika te rade na sanaciji krovišta i dimnjaka.

“Temeljem zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika u Sisačko-moslavačku županiju upućene su vatrogasne snage iz Varaždinske županije, a u Vukovarsko-srijemsku županiju se upućuju dvoje autoljestve, dva kombi vozila i 16 vatrogasaca iz Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije”, priopćio je HVZ.

Zbog posljedica jake oluje praćene kišom i tučom u gradu Zagrebu je zabilježeno 220 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo oko 660 vatrogasaca s 200 vatrogasnih vozila.

Najviše je intervencija bilo u Zagrebačkoj županiji – 544, u Gradu Zagrebu 220, a u Karlovačkoj županiji 171.

HINA

Podijeli objavu