Naslovnica KULTURA Na „Večeri Baranje u Vionici“ predstavljene baranjske i hercegovačke delicije

Na „Večeri Baranje u Vionici“ predstavljene baranjske i hercegovačke delicije

Podijeli objavu

Sinoć je u Vionici započela dvanaesta međunarodna smotra folklora. Trodnevna manifestacija započela je predstavljanjem djelića kulturne baštine te odabranih vina i gastronomskih specijaliteta na „Večeri Baranje u Vionici“.

Gospođa Janja Čeliković sa svojim suradnicima dugi niz godina njeguje jako dobre odnose sa članovima HKUD sv. Marko Vionica, a nakon brojnih dolazaka, prijatelji iz Baranje svoj kraj sinoć su po prvi puta u Vionici predstavili ponudivši posjetiteljima manifestacija na kušanje baranjska vina, kulen i ostale tradicionalne slavonske suhomesnate proizvode, dok su ponajbolji majstori u spremanju ovih jela spremili čobanac i fiš. Gastronomsku i enološku ponudu organizatori su upotpunili odabranim broćanskim vinima, uštipcima, kuhanim zeljem i ostalim hercegovačkim delicijama pa su na jednom mjestu posjetitelji mogli uživati u baranjskim i hercegovačkim specijalitetima.

Naravno, ovakvo druženje nezamislivo je bez pjesme pa su tako sinoć u Vionici nastupili Bocanjevački pajdaši i Muška pjevačka skupina HKUD-a sv. Marko Vionica, a dobre međusobne između Baranjaca i Hercegovaca predstavili su gospođa Janja Čeliković, dugogodišnja turistička djelatnica i Damir Mandarić, predsjednik HKUD sv. Marko Vionica i predsjednik organizacijsko odbora međunarodne manifestacije te Branko Uvodić, urednik i voditelj televizijskog serijala koji je na najbolji način podstavljao bogatstvo kulturne baštine hrvatskog naroda i gradio mostove kulture.

– Izuzetna mi je čast nakon mnogo godina prijateljstva i druženja da smo mogli ostvariti baranjsku večer u Vionici te u naš kraj donijeti dašak prelijepe Baranje. Nadam se da ćemo svi skupa uživati. Gospođa Janja je velika prijateljica HKUD sv. Marko Vionica i gajimo izuzetno prijateljstvo godinama, još dok je bila u Belišću pa i nakon toga, dok je gradila crkvu i u mnogim njenim i našim aktivnostima – kazao je Damir Mandarić, pozdravio uzvanike i sve goste te im poželio da se ugodno osjećaju u Vionici.

Izaslanstvo Općine Čitluk na čelu s načelnikom Marinom Radišićem, Predraga Smoljana, predsjednika OV Čitluk, Vlatku Martinović, zamjenicu predsjednika OV Čitluk, drage prijatelja iz HKUD sv. Marko Vionica i sve posjetitelj pozdravila je i gospođa Janja Čeliković, koja je, između brojnih lijepih uspomena na druženja čuvara kulturne baštine iz Baranje i Hercegovine, odabrala jednu vezanu za blagoslov crkve sv. Filipa i Jakova u baranjskom mjestu Gajić.

– Kada je bio blagoslov naše drage crkve, u mojoj dragoj Baranji, morala sam i tamo govoriti pred nadbiskupom. Počela sam plakati i onda sam vidjela da i moj prijatelj Damir plače u publici. Tog trenutka osjetila sam cijelu Hercegovinu u Baranji, osjetila sam Hercegovinu u Hrvatskoj, općinu Čitluk i vas sve drage ljude, vi ste svi bili tamo na blagoslovu naše lijepe, predrage, dugo čekane crkve sv. Filipa i Jakova. Dajući svoj obol i vi ste pripomogli u gradnji ove crkve. Hvala vam svima – poručila je gospođa Čeliković.

Dakle, prve večeri međunarodne smotre folklora posjetitelji su mogli uživati u bogatoj gastronomskoj i enološkoj ponudi. Dvanaeste međunarodne Večeri folklora Vionica nastavljaju se večeras u 20 sati, a večeras će na vioničkoj pozornici kulturno bogatstvo krajeva iz kojih dolaze predstaviti: KUD „Šumari“ Vinkovci, KUD „Puračić“ Lukavac, HKUD „“Šurmanci“ Čapljina, KUD „Tribanj“ Livno, KUD „Mohač“ Mađarska, Pučki pjevači „sv. Nikola“ Metković kao i domaći fokloraši iz HKUD-a sv. Marko Vionica.

Za zabavni bit će zadužen Tamburaški sastav „Stari fenjer“.

U nedjelju, trećeg dana manifestacije, na međunarodnim večerima folklora „Vionica 2023“ nastupit će kulturno-umjetnička društva iz BiH, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije i Mađarske. Voditelj programa tijekom cijele manifestacije bit će Branko Uvodić, a organizatori su za subotu i nedjelju pripremili i bogatu tombolu.

Citluk.ba

Podijeli objavu