Naslovnica Obavijesti Ministarstvo: Osigurati adekvatnije odijevanje radnika

Ministarstvo: Osigurati adekvatnije odijevanje radnika

Podijeli objavu

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, u skladu sa Zakonom o zaštiti na radu, preporučilo je poslodavcima da, zbog najavljenih visokih temperatura u mjesecu srpnju, usklade svoje poslovne aktivnosti i poduzmu potrebne mjere na zaštiti zdravlja radnika.

Ministarstvo apelira na poslodavce da razmotre mogućnost prekida obavljanja poslova i radova na otvorenom u periodu od 12 do 17 sati i njihovog nastavka poslije 17 sati. Ukoliko zbog organizacije rada ovu preporuku nije moguće ispoštovati na ovaj način, Ministarstvo preporučuje poslodavcima da radnicima koji obavljaju poslove na otvorenom, početak radnog vremena pomjere na šest sati ujutro.

Također, poslodavcima se preporučuje i da za vrijeme visokih temperatura radnicima sa dijagnosticiranim kroničnim bolestima omoguće korištenje godišnjeg odmora, kao i korištenje odsustava u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu.

– Preporučujemo poslodavcima da pronađu najbolji mogući način da se poslovne aktivnosti nesmetano odvijaju, ali i da zdravlje radnika ne trpi. Svako od poslodavaca sukladno utvrđenoj organizaciji rada sigurno može pronaći model po kojem će moći ispoštovati preporuke.

Ministarstva u pogledu rasporeda radnih sati, korištenja godišnjih odmora, dopusta i sve drugo što će doprinijeti kvalitetnom obavljanju poslova i zaštiti radnika – kazao je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Iz Ministarstva preporučuju da poslodavci, sukladno svojim mogućnostima, osiguraju adekvatnije odijevanje radnika u ustanovama, poduzećima, tijelima vlasti, te drugim pravnim osobama, kao i adekvatno odijevanje na službenim događajima (sjednice parlamenta, vlade i slično), a prilagođeno visokim temperaturama.

Preporuke Federalnog ministarstva za rad i socijalne politiku temelje se na odredbi članka 9. stavak 5. Zakona o zaštiti na radu objavljenog u Službenim novinama Federacije BiH (broj: 79/20).

Podijeli objavu