Naslovnica SERVISNE INFORMACIJE Objavljene upute uoči toplinskog vala: Evo što činiti i što izbjegavati kod...

Objavljene upute uoči toplinskog vala: Evo što činiti i što izbjegavati kod visokih temperatura

Podijeli objavu

Uoči za idući tjedan najavljenog toplinskog vala, izdano je upozorenje i upute kako bi se izbjegle zdravstvene tegobe, poput iscrpljenosti i pogoršanja kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti.

Kako bi se spriječila dehidracija savjetuje se unos dovoljno tekućine, negazirane vode i niskokaloričnih napitaka bez kofeina, alkohola i šećera.

Treba izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima.

Osobe koje rade na otvorenom trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta.

Dobro je nositi laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala te zaštititi glavu od direktnog sunca.

Prostor u kojem se živi treba rashladiti koristeći hladniji noćni zrak, danju zatvoriti prozore i spustiti rolete, naročito one koje su okrenute prema suncu, isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu.

Savjetuje se izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana i naporan fizički rad, koji valja obavljati u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima.

Treba redovito koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, za novorođenčad i malu djecu koristiti najviši faktor, a dobro je odjenuti ih u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zračenja.

Osobito je opasno ostavljati djecu niti životinje u parkiranom vozilu.

S obzirom na to da se očekuje pojačan promet na gradskim cestama i obilaznicama te autocestama, kao i povremeni zastoji, poželjno je izbjegavati putovanja u najtoplijem dijelu dana.

Na put treba ponijeti vodu, a važno je konstantno unositi tekućinu, ne tek kad se pojavi osjećaj žeđi. Rashladni uređaj namjestiti na temperaturu sedam Celzijevih stupnjeva nižu od vanjske.

Direktno.hr

Podijeli objavu