Naslovnica DRUŠTVO Udomiteljstvo – nova prilika za razvoj sigurnog i sretnog djetinjstva

Udomiteljstvo – nova prilika za razvoj sigurnog i sretnog djetinjstva

Podijeli objavu

Što je udomiteljstvo i zašto je važno?

Udomiteljstvo podrazumijeva novu cjelinu, novu priliku u kojoj je dijete središte za normalan psiho-socijalni rast i razvoj. Djeca koja se mogu udomitisu privremeno smještena u domove jer se njihove obitelji iz različitih razloga ne mogu o njima brinuti ili je njihovim roditeljima privremeno oduzeto pravo da žive sa djecom. Za dobrobit te djece kojima je potrebna ljubav, briga i zaštita koju ne mogu ostvariti u institucijama u kojima se trenutno nalaze potrebna je udomiteljska obitelj koja bi im pružila pozitivnije i sigurnije ozračje za zdraviji rast i razvoj.

Udomiteljska obitelj omogućuje djetetu stanovanje, prehranu, zaštitu, brigu o zdravlju i obrazovanju te druge potrebe. Udomiteljska obitelj dijete prihvaća kao svojega člana, dijete u toj okolinu i skrbi stječe nove vrijednosti prema kojima se razvija u mladu, zrelu i odgovornu osobu. Osobu koja sa razvijenim sposobnosti ulazi u svijet odraslih, zasniva svoju vlastitu obitelj imajući uporište i potporu od svoje udomiteljske obitelji.

Osoba koja se odluči za udomiteljstvo podnosi prijavu za obavljanje istoga nadležnom Centru za socijalni rad, prema mjestu prebivališta osobe. Odgovornost i humanost su temelji odluke koje su potrebe i u kojima ne postoji mjesta za neshvaćenost i diskriminaciju. Djeca koja se udomljavaju su vrlo često traumatizirana i dolaze iz disfunkcionalnih obitelji, te im je potrebno mnoge ljubavi, pažnje razumijevanja i shvaćenosti. Na osnovu činjeničnog stanja Centar daje stručnu procjenu o ispunjavanju uvjeta propisanih zakonom. Nakon zadobivene stručne procjene osobe zainteresirane za udomiteljstvo imaju obavezu proći edukaciju, te po pozitivnom mišljenju edukatora, nadležni organ starateljstva donosi rješenje o ispunjavanju uvjeta za potencijalne udomitelje.

Udomiteljstvo prema potrebama se dijeli na tradicionalno, specijalizirano, hitno i povremeno, prema statusu se dijeli na srodničko (udomitelj koji je u krvnom srodstvu sa udomljenikom) i nesrodničko (bez krvnog srodstva).Udomitelj ne može biti osoba u čijoj su obitelji trajno poremećeni obiteljski odnosi ili prema kojoj su izrečene mjere za zaštitu prava i dobrobiti djeteta. U udomiteljsku obitelj može biti smješteno najviše troje djece, osim u slučaju ako se radi o većem broju braće i sestara. Prema tome sveobuhvatni cilj udomiteljstvaleži u činjenici spajanja i zajedničkoga rasta u poticajnom i pozitivnom obiteljskom okruženju.

Iskustva udomiteljskih obitelji zasnivaju se na pozitivnim ishodima prema kojima djeca ostvaraju emotivnu privrženost koja ih pozitivno oblikujeza zrelije doba. Takav model altruizma utječe i na udomiteljsku obitelj koji prvobitno uključuje pozitivne učinke za razvijanje stabilnih odnosa u njihovoj obitelji.

Razlika između udomiteljske i posvojiteljske obitelji jest da je udomiteljstvo privremeni oblik skrbi i smještaja djeteta dok se djetetu ne osiguraju novi uvjeti za dugotrajnu i trajnu skrb.

Udomiteljstvo predstavlja jedan životni izazov koji podrazumijeva empatiju, želju i razvijenu sposobnost razmijevanja tuđe patnje za otvaranje vrata svojega doma jednom malom nedužnome biću.

Za sve dodatne informacije obratiti se Centru za socijalni rad Čitluk.

Kontakt telefon: 036/640-131.

Podijeli objavu