Naslovnica KULTURA Održan 2. festival knjige u Matici hrvatskoj na kojoj se predstavio Ogranak...

Održan 2. festival knjige u Matici hrvatskoj na kojoj se predstavio Ogranak Matice hrvatske u Čitluku

Podijeli objavu

U dvorištu Matice hrvatske od 29. lipnja do 2. srpnja 2023. održao se je Drugi festival knjige pod sloganom “Matica dobrih knjiga”.

Na otvaranju 29. srpnja sudjelovali su predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran, književni tajnik MH i ujedno umjetnički direktor festivala Božidar Petrač, dok je Festival proglasila otvorenim ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek ističući da Ministarstvo posebno cijeni to što, svojim brojnim ograncima diljem Hrvatske, ali i u susjednim zemljama gdje žive autohtone hrvatske zajednice, Matica hrvatska pridonosi decentralizaciji kulture, osnažuje participaciju građana i ruši stereotip o kulturnom centru i periferiji. Ovom je prilikom podsjetila kako Vlada Republike Hrvatske daje punu potporu inicijativi donošenja Zakona o hrvatskom jeziku čiji će tekst uskoro biti upućen u javnu raspravu.

Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran izrazio je svima dobrodošlicu i rekao da je Matica uvijek bila kuća koja njeguje hrvatsku kulturu i jezik i mjesto susreta nakladnika i ogranaka.

Prve večeri festivala predstavljena su dvotomna „Izabrana djela Vesne Parun“, u izdanju edicije Stoljeća hrvatske književnosti, a pjesme Vesne Parun interpretirala je dramska umjetnica Branka Cvitković. A prije svečanog otvaranja u Galeriji Matice hrvatske otvorena je skupna izložba „Književnici i književnost u karikaturi“.

Izložene su karikature 24 umjetnika odabrana na natječaju kojim je Matica nastojala poduprijeti umjetničko stvaralaštvo i promovirati književnost i čitanje.

Pod sloganom ‘“Matica dobrih knjiga“’ uz promocije knjiga od 11 do 21 sat, te uz večeri poezije i koncert. Uz 34 izlagača, većinom Matičinih ogranaka iz Hrvatske i BiH, na festivalu sudjeluju i nakladničke kuće Alfa, Disput, Društvo hrvatskih književnika, Fakultet hrvatskih studija, Hrvatski institut za povijest i Hrvatska sveučilišna naklada.

Na Drugom festivalu knjige sudjelovao je i Ogranak Matice hrvatske u Čitluku koji je posjetiteljima tijekom subotnjeg i nedjeljnog dana prezentirao svoja nakladnička izdanja koje su si posjetitelji mogli besplatno uzeti.
Osobito je bilo svečano u nedjelju kada je potpredsjednik Andrija Stojić i književnik Ivan Bradvica predstavili „Ljubuški pjesnički Zbornik“ priredio prof. Mate Grbavac član čitlučkog ogranka, objavljenom u nakladništvu Ogranka Matice hrvatske u Čitluku i sunakladništvo Društva hrvatski književnika Herceg-Bosna i HKUD Napredak-Podružnica Ljubuški, u ugodnom moderatorskom razgovoru sa Zrinkom Turalija Kurtak, koja je istaknula značaj „Ljubuškog pjesničkog Zbornika“ i „Ljubuškog pjesničkog maratona“ i iskazala oduševljenje odabranim tekstovima u Zbornika te zamolila književnika Ivana Bradvicu da pročita svoje dvije pjesme uvrštene u ovaj Zbornik.

Predsjednik OMH u Čitluku prof. Andrija Stojić istaknuo je „U tu trostoljetnu tvrđavu od riječi uzidana su čak 73 pisca koje su razni životni usudi usmjerili da, paralelno s hukom Trebižata, proteku kroz plodotvornu ljubušku oazu rada i slada. Njima je u to poetsko gnijezdo sletjelo još 16 pera, pjesnika i pjesnikinja koji su nastupili na ilinštačkom Ljubuškom pjesničkom maratonu, prvom u Bosni i Hercegovini, koji je začet 2016. godine…“ prije svega Ljubuški pjesnički zbornik je putovanje kulturom i umjetnošću, a tek onda prostorom … i ” mjesto vrhunskog pjesničkog odgonetanja i kao mjesto osobne autorski vođene potrage za identitetom čitave jedne literature, rekao je Stojić.

Nakon promocije biranim riječima velikom broju posjetitelja je se obratio predsjednik Matice hrvatske gospodin Miro Gavran te uručio Povelju – Brončanog donatora Obiteljskom podrumu Andrije Stojića koja je za svečano obilježavanje 180-te obljetnicu djelovanja Matice hrvatske, održanoj u Zagrebu – Hrvatskom narodnom kazalištu, 13. lipnja 2022. godine darovala 180. litara domaće Žilavke i Blatine.

Drugi festival knjige u Matici hrvatskoj poduprli su Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Zagreb, brojni sponzori i donatori, a medijski su pokrovitelji Hrvatska katolička mreža (HKM), Večernji list i Vijenac – priopćeno je.

Podijeli objavu