Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Damir Mlikota, chef kuhinje u hotelu Brotnjo: Najvažniji začin u kuhinji je...

  Damir Mlikota, chef kuhinje u hotelu Brotnjo: Najvažniji začin u kuhinji je ljubav

  Podijeli objavu

  Damir Mlikota, 32-godišnjak, rođen i odrastao u Mostaru. Već 15 godina radi kao kuhar, a zadnji 10 godina je chef kuhinje u hotelu Brotnjo u Čitluku. Također već 6 godina radi kao nastavnik kuharstva i praktične nastave kuharatva u srednjoj školi dr. fra Slavka Barbarića u Čitluku.

  Ekipa portala HuBiH razgovarala je s njim, a u nastavku donosimo više o Damirovoj karijeri i o hotelu Brotnjo.

  Kad se javila ljubav prema kulinarstvu?

  Od malih nogu sam imao tu neku posebnu ljubav prema kuhanju. Još dok sam išao u osnovnu školu uvijek sam volio pomagati u kuhinji i raditi s hranom. Jednostavno to me je uvijek zanimalo. Kuharstvo je dosta kreativno, nije monotono tako da je to za mene bilo presudno zašto sam se baš odlučio ići u ovome smjeru.

  Opišite nam svoj prvi dolazak u kuhinju i Vaš početak?

  Nakon završetka školovanja bio sam željan znanja, tako da sam radio u objektima svih kategorija i smatram da sam svugdje ponešto naučio. Od 2014. počeo sam raditi u Hotelu Brotnjo u Čitluku kao šef kuhinje. Uz svoj rad sam pohađao više vrsta specijalizacija iz oblasti kuharstva, položio i majstorske ispite, edukacijske skupine predmeta, te nakon toga i stručni ispit za samostalno odgojno – obrazovni rad, te 2018. godine sam počeo raditi kao stručni nastavnik kuharstva i slastičarstva u srednjoj školi dr. fra Slavka Barbarića u Čitluku.

  Svojim učenicima uvijek kažem da je ljubav kod odabira budućeg zanimanja najvažnija, jer samo osoba koja voli svoj posao može mu se posvetit i kvalitetno ga obavljati. Nastojim im približiti kroz svoj primjer cjeloživotno obrazovanje i na taj ih način motivirati da uvijek idu dalje sljedeći svoje ideje. Tko traži znanje, on ga i nađe. Tako da ja i dan danas ulažem u sebe i svoje školovanje kako bi napredovao u svome zanimanju odnosno poslu.

  Zaposleni ste u Hotelu Brotnjo, možete li nam opisati jedan Vaš radni dan?

  Moj radni dan je uvijek drugačiji, ovisno o vrsti rezervacije, odnosno o vrsti događaja. Hotel Brotnjo posjeduje kongresnu i svečanu dvoranu, tako da u ponudi imamo i razne vrste buffe stolova, te druge svečane događaje. Također radimo i svečane događaje koji su izvan hotela kao što usluge cateringa i razne druge događaje po želji gostiju.

  U sklopu Hotela nalazi se i Restoran Grapollo koji pored standardnog a la carte jelovnika nudi i posebnu dnevnu kartu za doručak koji se služi svakim danom do 14h. Trudimo se našim gostima ponuditi uvijek nešto novo i inovativno. Glavni cilj moje ekipe i mene je zadovoljan gost. Ono što mogu izdvojiti kao svakodnevnicu radnog dana jest jutarnja kava sa mojim timom, gdje razgovaramo o planovima i organizaciji posla za taj dan. I nakon toga svi idemo na svoje radne pozicije.

  Tri omiljena sastojka koja ubacujete u svako jelo?

  Imam više omiljenih sastojaka ali evo tri najdraža su mi: krupna morska sol, maslinovo ulje/ maslac i svježi timjan. I naravno moram spomenuti i najvažnij začin u kuhinji, a to je ljubav. Jedni začin kojeg ne možete kupiti, nego jednostavno ga morate imati.

  Koliko često eksperimentirate s okusima? Uvodite li novitete unekim svojim receptima č?

  Eksperimentiranje je u biti sastavni dio kuhinje. Svaki kuhar se trudi svoje jelo poboljšati, da mu doda neku novu komponentu. Tako i ja, uvijek tražim nešto inovativno nešto što me izdvaja od drugih. Moj posao mi pruža mogućnost da svakodnevno mogu eksperimentirati i biti inovativan.

  Najveći neuspjeh koji ste doživjeli u kuhinji?

  Mislim da u kuhinji nema nekih velikih neuspjeha, nešto nam možda ne ispadne onako kako smo htjeli, ali je svaki mali neuspjeh lekcija i motivacija da popravimo ono što nismo uradili kako treba.

  HuBiH  / Foto: Hotel Brotnjo

  Podijeli objavu