Naslovnica DRUŠTVO Direktorica Martinović: Smanjiti PDV na lijekove za unaprjeđenje zdravstvene skrbi osiguranika

Direktorica Martinović: Smanjiti PDV na lijekove za unaprjeđenje zdravstvene skrbi osiguranika

Podijeli objavu

Krajnje je vrijeme da BiH počne ozbiljno razmatrati smanjenje stope PDV-a na lijekove, te potpuno ukidanje na one koji su donirani.

Sve je više onih koji zagovaraju ovu ideju, nakon što je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH nedavno jednoglasno usvojio izmjene i dopune Zakona o PDV-u kojim se ukida PDV na doniranu hranu.

Izv.prof.dr.sc. Vlatka Martinović, dr.med.
, direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, kaže su kako u ukupnim troškovima u zdravstvu Federacije BiH u 2021. godini sadržani troškovi po osnovu PDV-a u iznosu od 143,4 mil. KM, od kojih 37,62 mil. KM u svim županijskim zavodima zdravstvenog osiguranja (za 280.977 KM više u odnosu na 2020.g.), 17,48 mil. KM u Federalnom zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja (za 2,1 mil. KM više u odnosu na 2020.g.), i 88,35 mil. KM u svim javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama (za 3,8 mil. KM više u odnosu na 2020.g.).

Ukupan trošak PDV-a u 2021. u odnosu na 2020. godinu veći je za 6,2 mil. KM i ne treba ga smatrati potpunim jer pojedine ustanove isti ne dostavljaju. U tijeku je izrada obračuna sredstava u zdravstvu za 2022. godinu u zdravstvenom sustavu FBiH, koji će pokazati ukupan trošak. U protekloj 2022. godini ZZOIR FBiH je ukupno platio 19.702.857 KM troškova PDV-a na lijekove i potrošni medicinski materijal.

Potrebno je smanjiti PDV na lijekove, kao što je to urađeno u zemljama u okruženju, te ukinuti PDV na donirane lijekove. Ukoliko se mora zadržati ista stopa PDV-a za lijekove, potrebno je iznaći način da se sredstva uplaćena od strane zdravstvenih ustanova i zavoda zdravstvenih osiguranja za PDV, vrate u sustav zdravstva sve u cilju bolje zdravstvene skrbi naših osiguranika – kaže direktorica Martinović koja je na ovu temu u srijedu razgovarala sa predsjednicom FBiH Lidijom Bradarom.

“Predsjednica Bradara i direktorica Martinović su se složile kako treba smanjiti PDV na lijekove te isti ukinuti na donirane”, priopćeno je iz Kabineta predsjednice FBiH.

Podrška stiže i iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske (FZO RS). Poručuju da je vijest kako je ukinut porez na doniranu hranu odlična.

“Smatramo kako je krajnje vrijeme da se u BiH počne razmišljati o bar smanjenju stope PDV-a na lijekove, te ukidanju PDV-a na donirane lijekove. Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske godinama javno ukazuje na značaj smanjenja stope PDV-a na lijekove”, rekli su iz FZO RS za “Nezavisne novine”.

Prema njihovim procjenama, primjera radi, kada bi stopa PDV-a na lijekove iznosila pet odsto, troškovi za lijekove koje financira FZO RS bi, na godišnjoj razini, bili manji za više od 20 milijuna KM.

“Taj novac bi mogao biti preusmjeren na druga prava osiguranika, uvođenje novih prava, poput novih lijekova i sl. Pored toga, treba imati i u vidu manje troškove za lijekove koje bi smanjenjem stope PDV-a imali građani, kao i zdravstvene ustanove”, napominju iz FZO RS i dodaju da je trošak FZO RS samo za lijekove na recept u prošloj godini bio 64,1 milijun KM.

I Ilda Hanić, tajnica Saveza udruga oboljelih od multiple skleroze FBiH, kaže da je odlična ideja o smanjenju, odnosno ukidanju PDV-a na lijekove.

“Kada bi se to dogodilo, bilo bi nam vrlo korisno. Recimo, D vitaminu su cijene visoke i smanjenje PDV-a bi nam ublažilo troškove. Svakako bi puno značilo”, rekla je Hanić za “Nezavisne novine”.

Podsjetimo, u BiH se implementira projekt “Jačanje integriteta u procesu kreiranja listi lijekova u BiH”, a u sklopu projekta, formirane su tri mreže udruga pacijenata, “Pravo na lijek FBiH”, “Pravo na lijek Republika Srpska”, te “Pravo na lijek Brčko distrikt BiH”.

“Projekt ‘Jačanje integriteta u procesu kreiranja listi lijekova u BiH’ podržava inicijativu ukidanja ili znatnog smanjenja PDV-a na lijekove jer bi se time uštedjela značajna sredstva koja bi se mogla usmjeriti npr. za smanjenje listi čekanja ili na neke druge programe zdravstvene zaštite. Određene analize ukazuju da bi u slučaju ukidanja ili smanjenja PDV-a na lijekove, odnosno ostali medicinski materijal, uštede na godišnjoj razimi iznosile do 111 milijuna KM”, kaže za “Nezavisne novine” Višnja Marilović, menadžer ovog projekta.

Prema službenim podacima, BiH je jedina zemlja iz regije koja ima samo jednu, standardnu poreznu stopu koja se primjenjuje na sve proizvode, dobra i usluge, uključujući i lijekove.

Za razliku od BiH, ostale zemlje iz regije imaju opću poreznu stopu i posebnu, povlaštenu stopu po kojoj se, između drugih stvari, tretiraju i lijekovi.

Porezna stopa za lijekove u BiH je daleko najveća u regiji, čak više od tri puta veća od pojedinih zemalja regije (Hrvatska i Sjeverna Makedonija).

Podijeli objavu