Naslovnica Povijest 51 godina od upada skupine Feniks u Jugoslaviju

51 godina od upada skupine Feniks u Jugoslaviju

Podijeli objavu

Danas se navršava 51 godina od upada 19. pripadnika Bugojanske skupine, u akciji „Feniks 72“ u tadašnju Jugoslaviju, koju su činili domoljubi organizirani u Hrvatskom revolucionarnom bratstvu, a čiji je cilj bio oslobođenje Hrvatske od Jugoslavije.

Skupina se ubacila preko Dravograda (Slovenija) u Jugoslaviju, 20.lipnja, s ciljem da stigne na Tromeđu tj. na planinu Radušu, na području općine današnjeg Uskoplja. Već 25. lipnja 1972. dolazi do prvog sukoba Bugojanske skupine s milicijom, a potom s JNA i Teritorijalnom obranom.

Jugoslavenske snage činilo je oko 30.000 pripadnika SUP-a (milicije), JNA i TO koje su pokušale uništiti Bugojansku skupinu. To im je naposljetku i uspjelo, uz pomoć doušnika i UDBE tek 24. srpnja. Tadašnja milicija te JNA i Teritorijalna obrana su ubile ili streljale njih 18, dok je jedino najmlađi od njih Ludvig Pavlović osuđen na 20 godina zatvora, ali on je poginuo kao hrvatski branitelj u Domovinskom ratu.

Upad Bugojanske skupine uzdrmao je stranačke (“partijske”), vojne i policijske (“milicijske”) krugove, što je priznao i sam Tito rekavši: “…dobro smo dobili po glavi…”.

Skupinu su činili:
Ambroz Andrić
Adolf Andrić
Pavao Vegar
Ilija Glavaš
Đuro Horvat
Vejsil Keškić
Viktor Kancijanić (Kocijančić)
Petar Bakula (revolucionar)
Ludvig Pavlović
Mirko Vlasnović
Ilija Lovrić
Filip Bešlić
Stipe Ljubas
Vlado Miletić
Vinko Knez
Ivan Prlić
Nikola Antunac
Vilim Eršek
Vidak Buntić

U akciji Feniks 72 sudjelovala su i naša dva Brotnjaka, Vidak Buntić i Vlatko Miletić iz Donjeg Velikog Ograđenika.

Poginuo je u borbi s tadašnjom JNA i teritorijalnom obranom kod sela Pribića kod Livna, 13. srpnja 1972.
Jugoslavenskim vlastima predao se 25. srpnja 1972. godine između Zagvozda i Žeževice. Likvidiran je bez suđenja.

O ovoj akciji snimljen je i dokumentarni film „Akcija Fenix 72“ u trajanju od 84 minute, a on je rezultat dugogodišnjeg, upornog i profesionalnog istraživanja povijesti hrvatskog političkog iseljeništva, posebice tajne osloboditeljske organizacije Hrvatsko revolucionarno bratstvo (HRB), čiji je najpoznatiji pothvat bio akcija Feniks 72 (ili „Bugojanska akcija“) iz lipnja i srpnja 1972.

Na temelju dokumenata iz raznih policijskih, vojnih i obavještajnih izvora te sudskih arhiva, kao i dokumentarnih audio i videosnimaka i autentičnih svjedočenja, koja se u najvećoj mjeri u ovom filmu po prvi put prezentiraju javnosti, na objektivan i stručan način rekonstruirana je akcija Fenix 72 od njene zamisli u Australiji, preko priprema u zapadnoeuropskim državama i same izvedbe u bivšoj Jugoslaviji.

Podijeli objavu