Naslovnica GOSPODARSTVO Slijedi li egzodus profesionalnih vozača iz BiH nakon 1. kovoloza?

  Slijedi li egzodus profesionalnih vozača iz BiH nakon 1. kovoloza?

  Podijeli objavu

  Od 1. kolovoza može se očekivati još veći odljev profesionalnih vozača iz BiH i doslovno kolaps u domaćem prijevozu robe i putnika.

  Upozoravaju to iz Udruge prijevoznika u međunarodnom i unutarnjem prometu RS, komentirajući najnoviju odluku Njemačke da od 1. kolovoza službeno prizna sve vozačke dozvole iz BiH, sa svim položenim kategorijama za putnička i teretna vozila – piše Akta.ba.

  “Njemačka ima potrebu za oko 30.000 profesionalnih vozača, a od 1. kolovoza uvode nesmetan ulazak u zemlju s vozačkom izdatom od institucija BiH. Jednostavno, dođete u Njemačku i počnete raditi u bilo kojem poduzeću koje ima potrebu za vozačima”, precizira predsjednik ove uduruge Nikola Grbić, napominjući kak je to ogroman problem za BiH i znači doslovno nestanak ove radne snage.

  Grbić podsjeća kako je BiH u poslednje četiri godine već napustilo 6.000 profesionalnih vozača.

  Iako su uvjeti za odlazak bili teži jer su se do sada priznavale samo vozačke B kategorije, radnike ni to nije sprečavalo. Vozači C i D kategorije su vozačke dozvole izvadili u Srbiji i Hrvatskoj ili polagali teorijski i praktični dio u Europi.

  Grbić naglašava kako su plate u inozemstvu neuporedivo veće, pa tako vozač u Njemačkoj može mjesečno zaraditi i do 10.000 maraka.

  “Također, jedan od razloga odlaska su i granice BiH i carinski terminali jer naši vozači čekaju i po nekoliko dana na prelazak granice, uđu u terminal i ocarine robu, što nije slučaj u Europskoj uniji”, priča on.

  Vozači za početak odlaze sami, ali čim dobiju papire i stalni posao sa sobom vode i cijelu obitelj.

  Akta.ba

  Podijeli objavu