Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Ovo nas ljeto očekuje visok rizik od oluja i grmljavinskih nevremena?

  Ovo nas ljeto očekuje visok rizik od oluja i grmljavinskih nevremena?

  Podijeli objavu

  Klimatološki je ljeto već počelo, a kalendarski nam stiže 21. lipnja. Što od ovog godišnjeg doba možemo očekivati, objavio je globalni meteorološki servis AccuWeather.

  Tyler Roys i Alan Reppert, viši meteorolozi u AccuWeatheru koji proučavaju vremenske prilike diljem kontinenta više od tri desetljeća, pomno su proučili protekle godine i vremenske obrasce diljem svijeta kako bi odredili glavne značajke vremena za nadolazeće razdoblje – piše Agroklub.com.

  Prema njihovim prognozama, ljetno će vrijeme brzo početi diljem srednje i sjeverne Europe, dok bi se u jugoistočnim područjima taj prijelaz mogao sporije odvijati.

  Kažu kako nadolazeće ljeto možda neće biti tako ekstremno toplo kao ranija, no moglo bi biti jednako izazovno zbog šumskih požara, razdoblja suše i oluja.

  Ranije ove godine u izvješću koje je objavila Služba za klimatske promjene Copernicus detaljno je opisano kako je ljeto 2022. bilo najtoplije zabilježeno na europskom kontinentu, čime je srušen prethodni rekord postavljen samo godinu dana prije. Ekstremno vrući vremenski uvjeti utjecali su na gotovo svaki aspekt života, a posebno je bila ugrožena Italija.

  Visoki rizik od oluja

  U ovoj prognozi ističu zonu od sjeverne Francuske do Njemačke, Poljske i balkanskih država kao najvjerojatniji koridor koji će se suočiti s češćim naletima oborina, a možda čak i teškim vremenskim uvjetima u usporedbi s ostatkom kontinenta.

  Roys ističe da bi oborina trebalo biti blizu povijesnog prosjeka za veći dio ove regije. Iako to zvuči kao dobra vijest za usjeve, prognozirane oluje bi mogle dovesti do štetnih posljedica.

  Prema karti AccuWeathera, visok rizik od oluja i grmljavinskih nevremena vrijedi za središnju, sjeverozapadnu i istočnu Hrvatsku, zapadnu Srbiju te gotovo čitavu Bosnu i Hercegovinu.

  Meterolozi upozoravaju i kako bi sve moglo rezultati i poplavama. Značajne poplave predviđaju za cijelu Hrvatsku osim istoka i sjeveroistoka zemlje, kao i za gotovo cijelu Bosnu i Hercegovinu, jug Srbije, zapadno Kosovo, Crnu Goru Albaniju te sami zapad Makedonije.

  “Zona od sjeverne Francuske do Balkana je u najvećem riziku od vremenskih nepogoda u smislu grmljavinskih oluja koje mogu izazvati jake vjetrove i tuču”, rekao je Roys.

  Od susjednih zemalja visoki rizik oglašen je za čitavu Bosnu i Hercegovinu, dijelove Slovenije, Mađarske, Srbije i Crne Gore.

  Na Balkanu bi oluje mogle rezultirati iznenadnim poplavama jer oborine rastu iznad povijesnog sezonskog prosjeka. Roys ipak naglašava da se tijekom ljeta očekuju i razdoblja stabilnog vremena. Temperature bi mogle biti blizu ili malo iznad povijesnog prosjeka u cijeloj regiji tijekom lipnja, srpnja i kolovoza.
  Na jugu i dalje vruće

  U dijelovima Španjolske i Portugala suša i toplo vrijeme nastavilo se i ovog proljeća. No, ipak se očekuje da će ekstremne vrućine biti rjeđe diljem kontinenta u usporedbi s prijašnjim godinama.

  “Bit će vruće, osobito od Pirenejskog poluotoka do južne Francuske i sjeverne Italije, ali ekstremna rekordna vrućina od prošlog ljeta vjerojatno se neće ponoviti”, rekao je Roys.

  Očekuje se da će biti suše i toplije, u usporedbi s povijesnim prosjekom, u sjevernoj polovici kontinenta, uključujući Irsku, Ujedinjeno Kraljevstvo i Skandinaviju. “Postoji rizik da se u Skandinaviji ponovi 2018., kada je dugotrajno toplo i suho vrijeme uzrokovalo izbijanje šumskih požara diljem regije”, rekao je Roys i dodao da se to područje teško može nositi s takvim vremenskim uvjetima.

  Agroklub.com

  Podijeli objavu