Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Prigodna marka HP Mostar „Međugorje 2023.“

  Prigodna marka HP Mostar „Međugorje 2023.“

  Podijeli objavu

  Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je prigodnu poštansku marku „Međugorje 2023.“ s motivom Kraljice Mir.

  Ukazanja Blažene Djevice Marije – Kraljice Mira u Međugorju započela su 24. lipnja, odnosno 25. lipnja 1981. kada se prvi put riječima obratila djeci – vidiocima. Prvoga dana Ivanka Ivanković, Mirjana Dragićević, Vicka Ivanković, Ivan Dragićević, Ivan Ivanković i Milka Pavlović vidjeli su na predjelu zvanom Podbrdo (na brdu Crnica, danas Brdo ukazanja) prekrasnu ženu s djetetom u naručju, koju su prepoznali kao Gospu. Prestrašili su se i pobjegli. Unatoč strahu i sljedećeg dana su u isto vrijeme pošli na Podbrdo. Gospa se pojavila bez djeteta, neopisivo lijepa i radosna. Pali su na koljena i počeli moliti, a nakon molitve Gospa je razgovarala s njima. Toga dana na Brdu ukazanja nisu bili Ivan Ivanković i Milka Pavlović, umjesto njih došli su Marija Pavlović i Jakov Čolo. Od tada, prema njihovom svjedočenju, Gospa im se svakodnevno ukazivala.

  Gospa kroz cijelo vrijeme poziva na mir kao najveće dobro, a mir se može ostvariti samo kroz vjeru, obraćenje, molitvu i post. U plan spasa čovječanstva uključila je i šestoro međugorskih vidjelaca. Svatko od njih ima posebnu zadaću i nakanu za koju moli. Mirjana, Ivanka i Jakov primili su po 10 tajni i imaju ukazanja jednom godišnje. Ivan, Vicka i Marija primili su po devet tajni i još uvijek imaju svakodnevna ukazanja. Prema njihovom svjedočenju, međugorska zbivanja i tajne odnose se na budućnost Crkve, čovječanstva, Međugorja i vidjelaca.

  Autor likovnog rješenja je Vijeko Lučić, a marke se u poštanskom prometu koriste od 1. lipnja 2023. godine.

  Izdanje se, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, može kupiti jednostavno i online preko web shopa www.epostshop.ba

  Podijeli objavu