Naslovnica DRUŠTVO Održana stručna edukacija za razrednike u osnovnim i srednjim školama ŽZH

Održana stručna edukacija za razrednike u osnovnim i srednjim školama ŽZH

Podijeli objavu

Dana 24. svibnja 2023. godine u Širokom Brijegu, u organizaciji JU Zavod za odgoj i obrazovanje održano je predavanje za razrednike zaposlene u osnovnim i srednjim školama ŽZH na temu: Mentalno zdravlje djece i škola.

Predavanje je održala Doris Vlašić, pedagoginja, psihologinja i edukantica dječje i adolescentne integrativne psihoterapije.

Učitelji, nastavnici, razrednici, stručni suradnici često ističu svoju bojazan, strah ili pak nesigurnost u planiranju i provođenju aktivnosti koje se usmjeravaju na mentalno zdravlje.

No, zainteresiranost i broj prijavljenih sudionika je premašio sva očekivanja, što pokazuje sve veću osviještenost po pitanju mentalnog zdravlja.

Predavanje se sastojalo od tri dijela:
-Mentalno zdravlje djece i škole
-Socijalno – emocionalne vještine
-Mentalno zdravlje djelatnika u odgojno – obrazovnom sustavu

Sudionici su imali priliku osvijestiti koliko je važno mentalno zdravlja, od rođenja preko djetinjstva i adolescencije do odrasle dobi. Također su upoznati sa rizičnim čimbenicima za razvoj problema mentalnog zdravlja i zaštitnim i promotivnim čimbenicima koji pogoduju dobrom mentalnom zdravlju.

U svakodnevnoj praksi, kada se bavimo mentalnim zdravljem učenika, promatramo postoje li simptomi problema. Svojim svakodnevnim djelovanjem nastojimo voditi brigu o dobrobiti učenika, tj. njihovom psihološkom, emocionalnom, intelektualnom, socijalnom i duhovnom razvoju.

Svim sudionicima su ponuđene smjernice za procjenu je li dijete/mlada osoba u riziku i treba li joj pomoć te koja su važna pitanja za osiguravanje podrške u školskom kontekstu.

U praktičnom smislu, djeca, mladi i odrasli koji imaju: dobru sliku o sebi, razvijene vještine suočavanja i nošenja sa stresom, znaju kako se povezivati s drugima te biti aktivni sudionici društva, imaju veće šanse imati dobro mentalno zdravlje.

Sudionicima je naglašeno da ukoliko primijete da dijete ili mlada osoba usprkos njihovim intervencijama i dalje ima intenzivne emocionalne reakcije i loše funkcionira s vršnjacima ili pak u školskom kontekstu, ako je razvilo neke nove strahove i stanje se ne popravlja protokom vremena do dva mjeseca, iznimno je važno potražiti pomoć stručnjaka.

Plansko angažiranje i sudjelovanje djece, adolescenata, roditelja, učitelja, njegovatelja i šire zajednice od ključne važnosti za osiguravanje poboljšanog pristupa mentalnom zdravlju i psihosocijalnoj podršci za sve.

Sudionici edukacije kao najkorisnije su izdvojili da su dobili korisne smjernice i savjete kako pomoći djeci u određenoj situaciji. Da su ohrabreni s podrškom za ispravan pristup kako emocijama učenika tako i njih samih. Smatraju važnim što ih se podsjetilo na važnost vlastitog očuvanja i brige za mentalnim zdravljem. Ističu da im je i jako korisno bilo što su upoznati sa strategijama za brigu o vlastitoj dobrobiti, kako se nositi s negativnim emocijama te koliko je važno da smo ih svjesni. Također korisnim smatraju smjernice za stvaranje pozitivne discipline u razredu i na koji način pomoći djeci da se nose sa stresom. Istaknuli su da je ovim predavanjem učinjen značajan korak i prepoznata potreba za ovakvim temama.

Zajedno nastavljamo na promociji i edukaciji budući da je ovo oblast koja je predugo zanemarena te je potrebno donijeti adekvatne politike koje će osigurati da se izborimo protiv stigme i diskriminacije kroz učinkovitu prevenciju, promociju i usluge. Moramo biti svjesni da mentalno zdravlje djece i adolescenata se može promovirati i zaštiti, te liječiti.

Mentalno zdravlje je ključno za cjelokupno zdravlje škole. Da bismo zajedno ulagali u mentalno zdravlje i dobrobit učenika, potrebno je sustavno ulagati u sigurne, pozitivne, učinkovite i brižne škole.

Zavod za školstvo i obrazovanje ŽZH

Podijeli objavu