Naslovnica BiH Ukoliko ste zatamnili stakla, a nemate naljepnicu i potvrdu, morat ćete skinuti...

Ukoliko ste zatamnili stakla, a nemate naljepnicu i potvrdu, morat ćete skinuti folije!

Podijeli objavu

Prednosti postavljanja folija na stakla automobila između ostalog su zaštita od sunca i UV zračenja, toplinska zaštita, uštede prilikom rada klima uređaja i manja potrošnja goriva ljeti, a prema mnogim vozačima i ljepši izgled automobila.

Isto tako, jedna od prednosti kada je u pitanju sigurnost, jeste da prilikom pucanja stakla ne dolazi do rasprskavanja stakla, već komadići stakla ostaju zalijepljeni na foliji i na taj način se smanjuje mogućnost ozljede.

Kada je u pitanju zakon, 2020. godine, izmjenama i dopunama Pravilnika o dimenzijama ukupnoj masi i osovinskom opterećenju vozila, o uređajima i opremi koju moraju imati vozila i o osnovnim uvjetima koje moraju ispunjavati uređaji i oprema u prometu na cestama, definirano je na koji način se može zatamniti automobil, te uvjeti koje vozači, ali i tvrtke koje se bave zatamnjivanjem stakala moraju ispunjavati, kako ne bi kršili zakon.

Naljepnica i potvrda o ugrađenim folijama

Naime, u spomenutim izmjenama i dopunama Pravilnika, definirano je da od 01. lipnja 2021. godine, sve folije koje se postavljaju na stakla automobila moraju sadržavati naljepnicu s jedinstvenim serijskim brojem koja se postavlja u donjem kutu stakla između folije i stakla, odnosno na staklo, prilikom ugradnje folija, i to pored homologacijske oznake stakla tako da ne prekriva tu oznaku. Dimenzije naljepnice moraju biti 10×40 mm, a servis je dužan vlasniku vozila izdati pisanu potvrdu A4 formata o ugrađenoj foliji, koja, pored naziva servisa koji je izvršio postavlјanje i datuma i vremena postavlјanja folije, sadrži:

 • naziv proizvođača unutarnje plastične prevlake,
 • vrstu unutarnje plastične prevlake (komercijalna oznaka, način proizvodnje, klasa materijala),
 • deblјinu unutarnje plastične prevlake,
 • boju unutrnje plastične prevlake,
 • propustlјivost svjetlosti,
 • stupanj refleksije,
 • serijsku oznaku postavlјene nalјepnice,
 • izjavu servisa kako su ispunjeni svi uvjeti prema UN/ECE R43.

Nakon 01. lipnja 2023. godine na staklima vozila registriranih u Bosni i Hercegovini ne može se koristiti folija koja ne ispunjava uvjete propisane ovim Pravilnikom. Svi oni koji već imaju zatamnjena stakla u skladu sa zakonom, ali nemaju naljepnicu i potvrdu o ugrađenoj foliji, do 01, lipnja 2023. godine, mogu upravljati vozilima bez kažnjavanja, ali nakon tog datuma svako vozilo registrirano u Bosni i Hercegovini morat će imati spomenutu naljepnicu i potvrdu.

Dozvoljeno zatamnjenje odnosno minimalna providnost staklene površine nakon postavljanja folije

Prema pravilniku zatamnjivanje vozila se smije vršiti na sljedeći način:

 • Zatamnjivanje vjetrobrana nije dozvoljeno;
 • Bočne staklene površine u ravni vozača i suvozača, mogu se zatamniti tako da postavlјanjem homologiranih folija ukupna providnost staklene površine nakon postavlјanja folije iznosi najmanje 70%, tj. maksimalno zatamnjenje može iznositi 30%;
 • bočne staklene površine motornih vozila iza leđnog naslona sjedišta vozača i suvozača i zadnje staklo motornih vozila postavlјanjem homologiranih folija mogu se zatamniti bez ograničenja, pri čemu motorna vozila moraju imati ugrađena najmanje dva (vanjska) bočna vozačka ogledala.

BiHAMK.ba

Podijeli objavu