Naslovnica POLJOPRIVREDA Napravite prirodni rastvor od koprive za zaštitu biljaka od štetočina

Napravite prirodni rastvor od koprive za zaštitu biljaka od štetočina

Podijeli objavu

Kada razmišljate o načinu zaštite bilja u organskoj proizvodnji, morate biti vrlo pažljivi pri izboru odgovarajućih preparata. Zaštita organski uzgojenih biljaka zasniva se na nepesticidnim mjerama i na primjeni prirodnih preparata.

Saznajte kako napraviti prirodni rastvor od koprive za zaštitu vaših biljaka od štetočina.

Gusti rastvor od koprive

Taj rastvor ima vrlo neugodan miris koji odbija štetočine kao što su lisne uši, trips, grinje (pregalj) i smeđa trulež. Za pravljenje rastvora beru se samo nadzemni dijelovi biljke. Potopite 1 kilogram koprive bez korijena u 10 litara vode. Ostavite je tako da odstoji 10-15 dana u hladovini (najbolje na oko 18°C).

Svakog dana je promiješajte. Rastvor će se vremenom zgušnjavati i promijeniti boju u smeđu. Na kraju bit će spreman za uporabu kada se više ne budu stvarali mjehurići zraka uslijed vrenja. Kada se smjesa dovoljno zgusne, procijedite je i odstranite dijelove biljke koje ćete kompostirati.

Rastvor od koprive prihranjuje biljke kisikom i štiti je od bolesti. Najbolje ih je koristiti u vegetacijskom razdoblju, svaka tri tjedna. Rastvor čuvajte na tamnom mjestu u zatvorenoj posudi, najduže 12 mjeseci. Prilikom uporabe razrijedite rastvor vodom. Vodite računa da odnos vode i rastvora bude 7:1. Sipajte razrijeđeni rastvor u bocu s rasprskivačem. Taj rastvor možete posuti na onim područjima gdje štetočine nanose štetu.

Rastvor protiv lisnih uši i celerove muhe

Za taj rastvor potrebno je skupiti 250 grama mlade koprive i natopiti je u kanti vode na tjedan dana, a zatim ga procijediti i takvog ga upotrebljavati. Navedeni rastvor može se koristiti na povrću, voću i ružama. On odbija neke vrste insekata, a istovremeno jača biljku kroz folijarnu prihranu.

Kopriva je biljka koja pozitivno djeluje na rast i razmnožavanje velikog broja kultura. Možete zasijati koprivu uz povrće, u odnosu 1:100. Neki insekti, kao što su mrkvina mušica i lisne uši, u tom slučaju će se prije hraniti koprivom nego mrkvom i tako ćete zaštititi svoj usjev.

Iako se mnogi insekti hrane koprivama, ova biljka odbija mušice, tako da se svježe nabrana kopriva može okačiti u kuhinji. Time ćete odbiti mušice i moljce.

Rama-Prozor.info

Podijeli objavu