Naslovnica GOSPODARSTVO Tona peleta skočila na 550 KM, kubik drva 132 KM…

  Tona peleta skočila na 550 KM, kubik drva 132 KM…

  Podijeli objavu

  Tržište svim vrstama ogrjeva u Federaciji Bosne i Hercegovine, peleta, briketa, drveta i uglja dobro je opskrbljeno i na isporuku se čeka nekoliko dana dana. Međutim, kako se približavamo zimi, cijene svih vrsta ogrjeva će stalno rasti i već se počelo to događati.

  – Najpopularniji energent, pelet, u travnku je imao akcijsku cijenu od 490 maraka po toni s prijevozom do kućne adrese kupca i te su količine bile ograničene. Brzo smo rasprodali raspoložive količine po toj cijeni, ali smo uspjeli građanima osigurati značajan popust u odnosu na raniju cijenu od 560 maraka – rekao ke za Faktor Muhamed Helać, iz specijalizirane tvrtke koja se bavi prodajom svih vesta ogrjeva.

  U odnosu na travanj kada je cijena jedne tone peleta iznosila 490 maraka, već u svibnju cijena jedne tone peleta skočila je na 520 maraka. Tona peleta koja se može kupiti izravno kod proizvođača peleta košta 550 maraka s uračunatim PDV-om i bez prijevoza.

  Kažu kako će cijene rasti i to pravdaju problemima pri nabavi drveta jer ne mogu osigurati potrebne količine, morali su povećati plaće svojim radnicima, a cijene sirovina stalno rastu. Sve će to morati platiti građani koji moraju osigurati ogrjev za predstojeću zimsku sezonu, pa su trenutne cijene sljedeće:

  Iscijepano drvo zadržava cijenu na 132 marke po kubiku, briket je 450 maraka po toni. Cijene kamenog / mrkog ugljena ubrzo će rasti, a trenutna cijena po toni iznosi 285 maraka s prijevozom do kupca.

  Faktor.ba

  Podijeli objavu