Naslovnica POLJOPRIVREDA Zašto i kada okopavati povrće?

Zašto i kada okopavati povrće?

Podijeli objavu

Možete biti za ili protiv okopavanja, što ovisi o tome koji ćete sustav uzgoja biljaka prakticirati u svom vrtu. U ovom tekstu ćemo govoriti o prednostima ove obavezne mjere u klasičnom vrtlarstvu. Njome uklanjamo korovske biljke, rahlimo zemljište, poboljšavamo njegovu strukturu, sprečava se širenje štetnika i biljnih bolesti, povećava prinos.

Često ovu agrotehničku mjeru nazivaju suhim zalijevanjem. Osnovni ciljevi su da spriječi rast korova, prorahli zemlju i obogati kisikom, razbije pokoricu. U slučaju da se kombinira s nagrtanjem, zamjenjuje dva obilna zalijevanja – piše Agroklub.

Poboljšava se aeracija, što je posebno poželjno na zbijenom i teškom tlu na kome je formirana pokorica poslije obilnih padalina. U suprotnom korijen pati zbog nedostatka kisika, slabi razmjena plinova. Biljke dobivaju blijedu boju i uvenu. Zato se okopavanjem razbija pokorica, veliko busenje ili kamenje čime se poboljšava struktura.

Termin i dubina se prilagođavaju biljkama

Obavlja se 10 do 15 dana poslije sjetve ili sadnje povrća, odnosno kada biljke niknu ili se ukorijene. Ovisno o potrebi, termin može biti prije ili poslije zalijevanja i gnojidbe. Radi se i poslije kiše kada se zemlja dovoljno prosuši da se ne lijepi i ne zbija.

Broj okopavanja ovisi o situaciji u vrtu, dok od razvijenosti korijena i faze razvoja biljaka ovisi dubina. Kod biljaka koje formiraju snažan korijen koji prodire duboko u zemljište i dubina može biti veća.

Krumpir i rajčica

Krumpir se prvi put okopava kada niknu mlade biljke i to plitko kako bi se uklonile korovske. Međuredni prostor se obrađuje do dubine od 10 cm. Poslije 14 dana obavljamo drugi put, a posljednje prije zatvaranja redova i provođenja zaštitnih tretiranja.

Okopavanje rajčice se obavlja nakon što se ukorijeni poslije sadnje presadnica. Kako ova povrtna vrsta razvija adventivno korijenje iz stabljike, njemu godi i zagrtanje. Tijekom sezone se može obaviti do četiri puta ovisno o uvjetima i potrebi.

Za vrijeme ljetnih vrućina ovu radnju treba izbjegavati, jer doprinosi intenzivnijem isparavanju. Oštećeno korijenje ubrzano propada, a biljka dobiva blijedu boju.

Agroklub.com

Podijeli objavu