Naslovnica KULTURA VIDEO Svečanim koncertom otvoreno 25. natjecanje učenika i studenata glazbe s područja...

VIDEO Svečanim koncertom otvoreno 25. natjecanje učenika i studenata glazbe s područja FBiH

Podijeli objavu

Sinoć je u Hotelu Brotnjo održan glazbeni koncert, koji je obilježio svečanost otvorenja 25. Federalnog natjecanja/takmičenja učenika i studenata glazbe/muzike. Organizator ovog natjecanja je Udruženje/udruga muzičkih/glazbenih i baletnih pedagoga Federacije Bosne i Hercegovine, a organizator je zahtjevnu ulogu domaćina povjerio Osnovnoj glazbenoj školi Brotnjo.

Važnost velikog natjecanje, na kojem će tijekom četiri dana sudjelovati više od 1500 natjecatelja, prepoznali su mnogi, a natjecanje je na svečanosti otvorenim proglasila Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH.

– Velika mi je čast što je 25. Federalno natjecanje održava baš u Čitluku i da je organizator OGŠ Brotnjo. Sudeći prema prvom danu naši domaćini su se jako dobro pripremili i nadam se da će tako i nastaviti u sljedeća tri dana, koliko traje natjecanje – kazao je Mustafa Mujbegović, predsjednik Udruge muzičkih/glazbenih i baletnih pedagoga te istaknuo kako spomenuta udruga broji između 800 i 900 članova, bavi se kulturno-prosvjetnim radom na području cijele Federacije te da kao takva može biti respektabilan partner budućoj federalnoj vladi.

– Toplo se nadam da će buduća Vlada Federacije i sve strukture Federacije prihvatiti federalno udruženje kao ravnopravnog partnera, savjetnika u donošenju svih značajnih odluka koje se tiču obrazovanja u glazbenom svijetu – zaključio je Mujbegović.

Veliko glazbeno natjecanje promoviralo je općinu Čitluk u kulturno i glazbeno središte naše zemlje, što je pozdravio Marin Radišić, načelnik općine Čitluk.

– Drago mi je da se ovo natjecanje po drugi put održava u Čitluku. Kao što smo čuli prvo natjecanje je u Čitluku održano prije šest godina, a to nam pokazuje da je OGŠ Brotnjo bila dobar domaćin i uvjeren sam da će to tako biti i ovom prilikom – kazao je načelnik Radišić.

Inače, OGŠ Brotnjo je prepoznatljiva i cijenjena, ne samo u BiH, nego i šire, a više o domaćinu natjecanja kazao je Jure Sušac, ravnatelj OGŠ Brotnjo.

– Po drugi put nam je ukazana čast od strane Udruženja glazbenih i baletnih pedagoga Federacije BiH za organizaciju ovako složenog projekta. Naša glazbena škola djeluje od 2009. godine, a kroz nju je prošlo nekoliko tisuća djece. U početku skromno, ali marljivo, radili smo i napredovali te danas u našoj školi nekoliko stotina djece stječe svoja prva i usavršava već dostignuta iskustva, znanje i vještine iz područja glazbene kulture. Naši ciljevi su postavljeni visoko. Naši planovi su, koliko je to moguće, razviti što veći broj djece. Želimo da naša škola raste kao mjesto izvrsnosti, kao mjesto u kojem će se razvijati velike generacije. Naša darovita djeca svakako zaslužuju da se potrudimo i svi zajedno doprinesemo umjetničkom, kulturnom, a time i općem razvoju cijelog Brotnja i naše Hercegovine – zaključio je ravnatelj Sušac uz zahvalu gospođi Bradari, gospodinu Martinoviću, učenicima, roditeljima, nastavnicima, volonterima i svima koji su uključeni u realizaciju projekta.

Predsjednica Federacije BiH počasna je pokroviteljica natjecanja te joj je stoga pripala čast da otvori 25. federalno glazbeno natjecanje učenika i studenata glazbe.

– Sa zadovoljstvom sam prihvatila ovu prelijepu zadaću. Starogrčki filozofi smatrali su da glazba može odigrati važnu ulogu u odgoju te da će mladi ljudi koji se bave glazbom postati kvalitetnije osobe. Glazbenike se nazivalo i odgojiteljima države. Nažalost, kultura u ovim našim poratnim vremenima, a i u zemljama mladih demokracije, nije na najvišem nivou. Ipak, vidjeti vas mlade, talentirane glazbenike iz raznih krajeva meni daje veliku radost i veliku nadu u bolju budućnost ove zemlje. Iskreno vjerujem da svaki talent vrijedi i treba razvijati, a da je glazba istinski Božji dar koji pruža radost, ne samo vlasniku, nego i nama koji u njemu možemo uživati – kazala je predsjednica Bradara, nakon čijeg obraćanja je uslijedio lijep koncert učenika OGŠ Brotnjo.

Na koncertu su posjetiteljima prikaz glazbene umjetnosti omogućili Komorni ansambl OGŠ Brotnjo, Zbor OGŠ Brotnjo te solisti Marko Sušac, Jelena Vasilj i Miho Bulić.

Natjecatelji 25. Federalnog natjecanja učenika i studenata glazbe do 27. travnja predstavit će svoje talente na ponos četrdesetak škola i glazbenih ustanova iz kojih dolaze natječući se u sedam disciplina. Natjecanje se održava u prostorima Sveučilišta Hercegovina u Bijakovićima, a discipline natjecanja su: harmonika, gitara, flauta, klarinet i saksofon, limeni puhači, solfeggio te zbor.

Citluk.ba / Video: Pro.tv

Podijeli objavu